korci mnie jeszcze to http://allegro.pl/zawieszenie-gwintowan … 19961.html 

No zawieszenia fajnie cena też atrakcyjna jeśli ma tak jak piszę w aukcji ze ma 6 miesięcy.

Nie wiem czy GWINT jest "uniwersalny", ale widzę że akurat ten z aukcji jezdził na TFSI czyli benzyna, a jak wiadomo, diesel i benzyna mają różne twardości sprężyn ze względu na masę silnika... Tyle że nie wiem czy tyczy się to też gwintu, czy tylko samych zestawów sprężyn.

zanim go zamówisz to dowiedz sie czy ci podejdzie bo jeśli był założony w 2.0 tfsi to średnica montażowa amortyzatora jest 55mm a u ciebie chyba jest 50mm,pozdro

na zimę było by -20 a w lato -30. Kupując zawieszenie patrzę przez pryzmat zimowych podjazdów pod dom. Nie będę już kombinował. Kupuję eibachy -30 a jak będzie problem w zimie to wylecą 
Właśnie nie rozumiem o co chodzi z tym 55mm hmm?
Patrząc na Etke to jest jeden rodzaj zwrotnicy więc powinno wejść 50 jak i 55mm, górne mocowanie jest takie samo a spręzyny pro-kit są uniwersalne...to dlaczego nie wejdą do 50mm spręzyny ori sport z 55mm? Może ktoś mi to jasno wytłumaczyc?
Ostatnio edytowany przez M4rcin (30-10-2013 14:38:45)

M4rcin napisał:
na zimę było by -20 a w lato -30. Kupując zawieszenie patrzę przez pryzmat zimowych podjazdów pod dom. Nie będę już kombinował. Kupuję eibachy -30 a jak będzie problem w zimie to wylecą
Właśnie nie rozumiem o co chodzi z tym 55mm hmm?
Patrząc na Etke to jest jeden rodzaj zwrotnicy więc powinno wejść 50 jak i 55mm, górne mocowanie jest takie samo a spręzyny pro-kit są uniwersalne...to dlaczego nie wejdą do 50mm spręzyny ori sport z 55mm? Może ktoś mi to jasno wytłumaczyc?
tu chodzi o średnice dolnej części amortyzatora(goleń),jeśli będziesz zmieniał tylko sprężyny to nie ma problemu ,przy zmianie amorów trzeba na to zwrócić uwagę

Jakie stage 3?250 koni?fantazja Cie ponosi kolego.

eibachy dotarły, jutro czeka mnie zabawa. Miałem już dzisiaj wymieniać tył ale obkręciła się śruba z zabezpieczeniem koła 
Jutro rano jade po 3 nowe śruby, nowe odboje z osłonami i mam nadzieję, że bez problemów zmienię sprężyny. Najbardziej obawiam sie przodu bo dużo rozkręcania. W polo było 5 śrub i po sprawie...
Ostatnio edytowany przez M4rcin (04-11-2013 19:47:10)

no fajnie ale przydalyby Ci sie jeszcze krotsze amorki bo to jest juz spore obnizenie
dodaj foty jak zalozysz 

do zmieniających zawieszenie z przodu, da rade wyciągnąć amor nie wykręcając zwrotnicy? myślałem, aby odkręcić koło, podłożyć klocek pod zwrotnicę, obniżyć, złapać sprężynę ściągaczami. Amor będzie wyżej więc dół powinien zejść. Przy górnych mocowaniach trzeba odkręcać wycieraczki?

Najlepszy wybór 
Amory zostawiłbym seryjne, ale przed wymianą sprężyn dokładnie bym im się przyjrzał.
Jak X lat temu wymieniłem sprężyny na Pro-Kit w mkIV zostawiając stare amory, radość trwała przez 5tys km.... pozniej się "wylały" i była masakra + robota x2...
W MKIV na springach Weitec -30mm zrobiłem ponad 30 tys km, na seryjnych amorach, później dopiero zmieniłem na krótsze..
Podobnie w MKV, -35mm, seryjne amory i dopiero po jakimś czasie krótsze, ale nie temu, że padły fabryczne, tylko temu, że zachciało mi się twardszego zawiasu..
Juras, może faktycznie miałeś pecha?

Hmm może i miałem, a może przebieg ok 170tys km na ori amorach zrobił swoje a sprężyny tylko je "dobiły"?
Nie mam pojęcia, ale od tamtego czasu jeśli auto nie jest "pierwszej świeżości" i ma nastukane grubo ponad 100tys km na ori amorach to wymieniam zestaw amory+springi+odboje.
Sciro miało jakoś 68tys km chyba i też stoi na ori amorach więc nie róbcie tu ze mnie fanatyka 

Pasterz napisał:
M4rcin masz racje, tył to pikuś, z przodem niestety może być trochę zabawy
ale liczy się tylko efekt końcowy
BTW zrób zdjęcie przed i po![]()
avee ! GolF -30mm to spore obniżenie?od kiedy?
sory, myslalem ze to jest -50mm.. nie wiem co mi sie tak uwalilo 

odboje mogę dać standardowe czy krótsze?? Ma ktoś może pod ręką miejsca w których podstawić podnośnik hydrauliczny bo chyba nie tam gdzie podnośnik VW bo pognie te cienkie paski blachy

M4rcin napisał:
odboje mogę dać standardowe czy krótsze?? Ma ktoś może pod ręką miejsca w których podstawić podnośnik hydrauliczny bo chyba nie tam gdzie podnośnik VW bo pognie te cienkie paski blachy
śmiało tam zakładaj gdzie zwykły podnośnik,co do zmiany sprężyn to nie widzę tego zabiegu bez wyciągania amora,no ale jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby zwrotnicę wyciągać z auta,czasami odkręcenie gałki pomaga w swobodnym wyciągnięciu amora,zwrotnica wtedy nieco niżej zejdzie

tył poszedł spoko, jedynie koła się zapiekły na piastach... natomiast przód... o zgrozo jak już udało mi się odkręcić łącznik stabilizatora(klucz 18+torx m6) to amor nie chce z zwrotnicy zejść, spręzyny chwyciłem ściagaczemi, lekko obracają się w siodłach ale za cholere nie chce zejść na dół...śruba od dolnego mocowania amora poluzowana tak że ma sporo luzu ale amor ani myśli wyjść 

poddaje się... jak już udało mi się wybić amor to się okazało że mam ukręconą śrubę mocowania górnego, 2 poszły a 1 trzyma...
jutro chyba poskładam tak jak było i dam sobie spokój...