Witam kolegów mam pytanko wczoraj zdjąłem boczki z przodu drzwi chciałem zamontować trzeci głośnik którego nie było i co się okazało ze niema go do czego podpiąć .Myślałem że instalacja w Golfach V jest przystosowana do trzech głośników skoro miejsce jest na nie .Czy ktoś się orientuję jak to połączyć w jedno. pozdrawiam

Każdy MK5 ma trzy głośniki. Jeden zostaje w drzwiach, jeden na boczku jak go zdejmujesz, a jeden w "trójkącie" przy lusterku.

Ciekawe bo ja nie mam nawet przewodów żeby go podpiąć ,na boczku niema śladu po wkrętach że ktoś wykręcił.Teraz się zastanawiam jak jest podpięty ten głośnik .Może się ktoś orientuję .Pozdrawiam

klaj72 napisał:
Ciekawe bo ja nie mam nawet przewodów żeby go podpiąć ,na boczku niema śladu po wkrętach że ktoś wykręcił.Teraz się zastanawiam jak jest podpięty ten głośnik .Może się ktoś orientuję .Pozdrawiam
Instalacje samochodowe to duży koszt jest, wiec producent samochodu, w przypadku wyboru przez klienta określonego wyposażenia, nie montuje 'kabelków" pozwalających na montaz doposażenia. Ma to na celu tez generowanie zysku dla ASO w przypadku montażu dodatkowego wyposażenia.
Twój samochód bez tych głośników w drzwiach wyszedł już z fabryki (sam już widziałem w przeszłości takie wydanie MK5). Będziesz zmuszony na forach poszukac schematu podłączenia tego głośnika i dobudowanie wiązki (piny, ich numery w kostkach i kable). 

RUTRA napisał:
klaj72 napisał:
Instalacje samochodowe to duży koszt jest, wiec producent samochodu, w przypadku wyboru przez klienta określonego wyposażenia, nie montuje 'kabelków" pozwalających na montaz doposażenia. Ma to na celu tez generowanie zysku dla ASO w przypadku montażu dodatkowego wyposażenia.
Twój samochód bez tych głośników w drzwiach wyszedł już z fabryki (sam już widziałem w przeszłości takie wydanie MK5). Będziesz zmuszony na forach poszukac schematu podłączenia tego głośnika i dobudowanie wiązki (piny, ich numery w kostkach i kable).
Szukam szukam i nic ?

Zapytam inaczej może ktoś się orientuje czy te głośniki są połączone równolegle wszystkie trzy cz też jest tam zabudowana jakaś zwrotnica .

klaj72 napisał:
Zapytam inaczej może ktoś się orientuje czy te głośniki są połączone równolegle wszystkie trzy cz też jest tam zabudowana jakaś zwrotnica .
Najprawdopodobniej zwrotnicy nie ma, ponieważ głośnik wysokotonowy (gwizdek) jest połączony bezpośrednio z niskotonowym - w głośniku niskotonowym jest kostka czteropinowa, gdzie dwa piny idą z radia na ten głośnik, natomiast dwa pozostałe są wyjściem na "gwizdek". Nie pamiętam natomiast jak jest podłączony głośnik średniotonowy. Może, w celu ustalenia tych połączeń musiałbyś poszuka na allegro lub innym portalu instalacji elektrycznej przednich drzwi z wersji z trzema głośnikami:)

Panowie mam prośbę niech ktoś mi sprawdzi jaki numer maja oryginalne głośniki przednie basowy (ten duży:)) do samochodu Golf v Plus 2005 wersja sportline z góry dziękuje.