Jak czesto trzeba odgrzybiac, konserwowac klimatyzacje?

Odgrzybiac nalezy co roku. Na rynku wiele preparatow do samodzilnego odgrzybiania, jednak ja polecilbym ci fachowe chemiczne odgrzybianie, na pewno duzo skuteczniejsze.

Widzisz a ja slyszalem, ze chemiczne odgrzybianie jest szkodliwe raz to dla samochodu a dwa to oczywiscie dla nas uzytkownikow.
Niby takie chemiczne odgrzybianie jest szkodliwe ale to tez duzo zalezy od ludzi i ich kompetencji, ktorzy sie tym zajmuja, jakos nigdy nie slyszalem o jakis negatywnych konsejwencjach odgrzybiania

Jako, ze wiosna pelna para, a za nia za chwile lato odswiezam ten temat tylko moze troche pod innym kontem. Chodzi, o to, ze strasznie u mnie smierdzi powietrze z wlaczonej klimy. Chcialbym sie za to poki co zabrac sam, moze ukirunkujecie mnie co i jak?
Nie wiem czy to cos da takie samemu grzebanie. Mimo wszystko musialbys na pierwszym miejscu kupic w sklepie lub stacji benezynowej specjalnego detergentu ze szlaufikiem. Wymiana filtra pylkowego rowniez wskazana.

No dobra ale co dalej? Jak tego sprayu uzywac i, ktory to ten filtr pylkowy

Filtr na podszybiu znajdziesz, musisz go wyciaganac, wymienic, potem wsadzic ta rurke od tego spraya tam gdzie ten filtr tak gleboko jak sie da i psiknac, rzadko to pomaga ale moze tobie pomoze 

Mi nie pomoglo, jak klimatyzacja chodzi to zapach jest ok, tzn nic nie czuc, dopiero jak klime wylacze to taka stechlizne czuc

Lepiej wydac 300 zł i miec z glowy, wtedy wyczyszcza i napelnia

Ja sobie sam prubowałem odbrzybic tą pijanką w sprayu ale poracha.... teraz gorzej smierdzi nic normalnie.... Dlatego tez polecam zwykłe odbrzybianie u fachowca
ja w następnym tygodniu go odwiedzam 

Pianki mogą być skuteczne jeśli jeszcze nic nie śmierdzi, czyli do profilaktyki. Jeżeli z układu wydobywa się zapach stęchlizny jest już zdecydowanie za późno i konieczna jest wizyta u profesjonalisty gdyż parownik jest już w nie najlepszym stanie.

Jak w nastepnym tygodniu bede odbrzybiał to napisze co i ile. Ja sie szykuje tak od 150zł-300zł.

jak wylacze klime paruja mi szyby jaka na to rada
Na parowanie szyb nie ma 100% sposobu, klima jest bardzo skuteczna, mozesz jezdzic na klimie caly czas tylko ustawic wiecej stopni, jest rowniez mnostwo srodkow , ktorymi smaruje sie szyby-troche pomaga, innym rozwiazaniem moze byc nagrzanie troche auta a nastepnie uchylenie szyby.

tez mnie to czeka w najblizszym czasie , jak wlacze klime to smierdzi jakby mi gdzies kot nasikal:razz2:
Nic z tym nie zrobisz. Tzn. zawsze do pewnego stopnia będzie stęchlizną czuć. Byłem u specjalisty, który się zajmuje w zasadzie samą klimą i tak mi powiedział, zrobił co mógł tzn. odgrzybił, napełnił i jakimś zapachem popryskał ale i tak po wyłączeniu czuć, może nie aż tak bardzo ale jednak.