Witam. Bylem ostatnio moim mkv na przegladzie gdzie stwierdzono iz z tylu sa slabe hamulce nozny jaki reczny oraz przewody hamulcowe od tylnych zaciskow byly lekko popekane. Wobec powyzszego wymienilem przewody hamulcowe oraz zregenerowalem caly zacisk za pomoca zestawu naprawczego. Po sciagnieciu zacisku tloczki byly zapieczone w polowie i nie bylo mozliwosci ich wcisnac. Wszystko zostalo rozebrane na czesci pierwsze i zlozone - po zlozeniu tloczek lagonie wychodzi jak i sie wkreca bez problemu. Klocki wymienilem na nowe a tarcze przetoczylem z grubosci 8, 9mm na 8, 6mm. Odpowietrzylen uklad hamulcowy oczywiscie tylko tyl zaczybajac od pt pozniej lt i tu moje pytanie? Hamulec reczy ciagne teraz pod sam podlokietnik i wydaje mi sie ze słabo hamuje a nozny jak wcisne to w polowie natrafia na opor a pozniej schodzi do samego dolu - czy to jest normalne? Nadmieniam iz testowalem abs i dziala normalnie oczywiscie na piachu.

kiedy miałeś zmieniany płyn?jeśli płyn ma więcej niż trzy lata to nadaje się do wymiany,odpowietrz układ zaczynając od najdłuższego przewodu,co do ręcznego to jest na linkach regulacja która możesz obie wyregulować żeby wcześniej łapał,

Ma własnie 4 lata.
1. To jezeli odpowietrzalem tyl to mam jeszcze raz odpowietrzyc tyl i przod czy sam przod wystarczy?
2. Regulacja recznego znajdyje sie pod tunelem? Trzeba go calego wyciagac czy wyciagnzc uchwyty na kubki i mniej wiecej jak to zrobic? A tak po za tym patrzalem naciag recznego tzn jedna osoba trzymala za linke przy zacisku a druga zaciagla reczny o jeden zabek i z kazdej strony zaczyn naciagac wiec teraz nie wiem

poruszaj kilka razy recznym przecież tłoczysko musi sie wyregulowac tzn odległos klocka od tarczy i wtedy bedzie hamować. u mnie tak miałem po naprawie zacisków ze nie łapał pomachałem recznym tłoczek sie wykrecił odpowiednio i jest ok bo pewnie tłoczka nie wykrecałes w celu regulacji odległosci klocka od tarczy

Właśnie wszystko robiłem hmm hamulce odpowietrzylem jeszcze raz i bylo troche powietrza i teraz jest ok - bylem nawet na stacji diagnostycznej to wyszlo ze nozny i reczny jest bardzo dobry i hamuja z ta sama sila tylko jest nowy problem kolo lewe tylne grzeje sie podczas jazdy oczywiscie bez uzywania recznego i po podniesieniu auta trzyma cos caly czas z tym ze z tak sila ze mozna kolem obracac i teraz powiedzcie mi czy tloczki mozna przeszliwowac? Z uwagi na to iz na tloczkach byla tylko zapieczona guma postanowilem zeszliwowac tloczek papierem 2000 i ciekaw jestem czy nie wytarlem jakas powiezchnie ktora odpowiada za poslizg? Moze tez byc wytarty cylinder w zacisku do ktorego wchodzi tloczek? Ewentualnie mozna zapodac paste lekko scierna i przejechac filcem

tłoczek z tego co ogladałem to uszczelnienia od płynu hamulcowego ma w srodku zewnętrzna strona to tylko na tej gumie lata. a czysciłes miejsca gdzie chodza klocki ?? i czy lekko ci chodziły?? noi prowadniczki czy lekko chodza??

Tloczek wiem ze po gumie pracuje ale mial nalot ktory musialem wypolerowac a co do miejsca co trzyma klocki czyszczone bylo szczotka druciana na trzpieniu za pomoca wiertarki i dlikatnie przesamrowalem to miejsce smarem do tłoczkow aby byl poslizg. Prowadnice wyjalem wyczyscilem je jak i tuleje w ktorej pracuja, nasmarowalem smarem grafitowym i zalozylem nowe gumki takze patrzac reka to chodza delikatnie wiec pozostaje mi chyba wymienic caly zacisk ehh... jutro albo w sobote po raz trzeci to rozbiore ina spokojnie zobacze
Masakra zajechalem do domu po pracy a tam smrod i zagrzane hamulce do czerwonosci hmm... dzisiaj bede rozbieral i szukal usterki
Ostatnio edytowany przez robson119 (09-05-2014 00:47:21)

Wspominałeś o ręcznym ,że w górze bierze . A czy przypadkiem linka nie przyłapuje ?
no coś dziwna sytuacja z tymi hamulcami , jak ręczny nie odpuszcza to takie grzanie jest możliwe .

z linka to nie problem mozna zdjąć z dźwigienki i zobaczyć czy trzyma dalej. a moze sama oska w zacisku zatarta chodzi o ta co jest naniej ta dzwignia od ręcznego ?? ja swojego tez regenerowałem sam i jest ok ale całego rozebrałem w mak

Kupilem wczoraj zacisk i zalozylm go, uklad odpowietrzylem. Nie mialem czasu sie przejechac a po drugie robilem po piwku :-) z tego co juz zauwazylem to po recznym jak i noznym odpuszcza a winien byl chyba caly ten mechanizm z oska czyli jakis samoregulator czy cos oraz tuleja miedziana w ktorym jest osadzony a mianowicie na tulei luz oraz oska byla bardzo przezarta gdzie przez szlifowanie zmniejszylem srednice i powstaly luzy co moglo skukowac nieprawidlowa praca
Pojazd naprawiony i tak jak pisałem wyżej winien był zacisk :] teraz jest idealnie. Dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez robson119 (11-05-2014 19:52:21)

Witam wszystkich. Ja mam nieco inny problem, aczkolwiek z dziedziny hamulce, 10 000 km temu wymienialem klocki na ATE za 150zł, wymiana przebiegła bez najmniejszego problemu, teraz zaczęło cos piszczec w kole prawym tylnim, okazalo sie ze klocek byl zjechany na maxa, powód- zapieczony tłoczek, zastosowałem nowy zestaw naprawczy, czyli wszystkie gumki i tłoczek, od tej pory trzy razy odpowietrzałem i pedał opada do dołu, trzy razy podpompuje i chwilkę jest twardy, i opada, hamulce cieniutkie, tylko nie piszcie ze trzeba wymienic plyn, wczoraj przed wymianą £YSYCH prawie klockow hamulce były brzytwa i twarde, i łapało od góry, byly idealne, dodam ze musialem odkrecic zacisk gdyz dalo sie ruszvc tloczek tylko w imadle, po wyjeciu zacisku troche pocieklo, plyn w zbiorniczku caly czas byl, POMOCY nie che mi sie wierzyc ze raptem padla jakas pompa, czy cos podobnego, aaa i ABS pompa reaguje gdy mocno depne, POMOCY co robie nie tak, juz 3 razy odpowietrzalem:(
sytuacja dotyczyp[rawego tylniego kola
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (12-12-2014 18:35:43)

moze gdzieś tłoczku jednak gumka nie trzyma ?

odpowietrza aż do skutku jak nie ma nigdzie wycieków to musi się dać odpowietrzyć chyba że nie tak odpowietrzasz,prubowaleś VCDS-em odpowietrzyć pompę abs moze tam jest jakieś powietrze

Jutro pojade na odpowietrzanie pod ciśnieniem i na koniec poprawimy VCDSem:) mam nadzieje ze pomoze, ręce opadają, odpowietrzane bylo tylko tradycyjnie. jutro dam znac co i jak.

Jestem juz po wizycie w warsztacie i bez zmian:( jak byl miekki tak jest
co do VCDSu mechanik twierdzi ze sie tego nie da programem odpowietrzyc 
kurde dziwne, przed wymianą £YSYCH klockow bylo ok , pedał twardy, a teraz po wymianie miekki i nie hamuje dobrze, , jak wspominalem wczesniej, wymienilem tylko z jednej strony klocki tyl prwy , gdyz zapieczony tloczek go wykończyl, a z lewej jest jak nowy, Mechanik twierdzi ze ( musi sie klocek dopasowac) i dlatego taki miekki
DZIWNE ZE KLOCKI Z JEDNEGO KOLA POTRAFIA TAK POPSUć HAMULCE:D
macie jakies pomysly??
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (16-12-2014 17:50:36)

[uli][/uli]
Kristo666 napisał:
Jestem juz po wizycie w warsztacie i bez zmian:( jak byl miekki tak jest
co do VCDSu mechanik twierdzi ze sie tego nie da programem odpowietrzyc
kurde dziwne, przed wymianą £YSYCH klockow bylo ok , pedał twardy, a teraz po wymianie miekki i nie hamuje dobrze, , jak wspominalem wczesniej, wymienilem tylko z jednej strony klocki tyl prwy , gdyz zapieczony tloczek go wykończyl, a z lewej jest jak nowy, Mechanik twierdzi ze ( musi sie klocek dopasowac) i dlatego taki miekki
DZIWNE ZE KLOCKI Z JEDNEGO KOLA POTRAFIA TAK POPSUć HAMULCE:D
macie jakies pomysly??
to ten mechanik do końca nie jest ogarnięty skoro twierdzi że się nie da ale co do tego dopasowania klocków to poniekąd ma racje,pojeździj trochę powinno pomóc,daj znać jak ogarniesz problem

trzeci5 Czy jest gdzieś jakiś szlaufik podcisnienia czy coś podobnego przy pompie? Który mógł spasc? Gdzieś coś takiego przecztałem na jakimś forum.. przy okazji możesz wytłumaczyć krok po kroku jak się odpowietrza VCDSem? Sam bym spróbował

tak jest podciśnienie co idzie do serwa hamulcowego,co do odpowietrzenia VCDS-em to chodzi tu konkretnie o odpowietrzenie pompy ABS
[03-ABS/hamulce]
[Nastawy podst. - 04]
Grupa "001"
[Idź!]
W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.
[Gotowe, powrót]