Witam!
Rozumiem, że są tutaj osoby które mają Golfa, ja jeszcze go nie mam, ale poszukuje
( mam nadzieje że mnie nie wyrzucicie )
Dlatego zarejestrowałem się na waszym forum, z myślą, że mi pomożecie, tak jak wyżej napisałem chce mieć GOLFA moim 1 autem był GOLF II Gti 112 hours 88r.
Napiszcie mi, czy faktycznie są duże problemy z silnikami ? jak sie zachowują DIESLE a jak benzyniaki, podobno silniki TSI są bardzo wadliwe !?
Zwracam sie do was z prośbą, dlatego że macie te auta i nimi na co dzień użytkujecie...
Z góry przepraszam i dziękuje za info

Posiadam silnik 1.9tdi 105koni z 2004r.. w ciagu 4 lat zmienilem sprzeglo i alternator ( mozna byloby same szczotki ) pozatym same tuleje wachaczy klocki ham. oleje itp
Szczerze polecam 100% zadowolenia z jazdy i bez awaryjnosci
Pozdrawiam:)

lepiej poczytaj opinie w sieci bo tutaj na forum będzie trudno o konkretne info ja osobiście na temat silnika 1.9tdi złego słowa nie powiem bo jak dla mnie jest to fenomenalny silnik może nie tak dobry jak stare TDI VP ale o wiele lepsze niż 2.0TDI,inni znowu ci napiszą że 1.9 TDI to gówno a to dlatego bo posiadają silnik w którym występował problem z panewkami podajże silnik o oznaczeniu BLS do tego jeszcze ktoś napisze o słynnym sprzęgle dwu masowym więc zdania będą podzielone,wiem że silniki 1.4 tsi nie cieszą się dobrą opinia,w 1.6 tez jakieś sporadyczne problemy z rozrządem a dokładniej z napinaczem hydraulicznym czy tam wycierającymi się ślizgami łańcucha,pozdrawiam i życzę udanego zakupu

trzeci5 napisał:
lepiej poczytaj opinie w sieci bo tutaj na forum będzie trudno o konkretne info ja osobiście na temat silnika 1.9tdi złego słowa nie powiem bo jak dla mnie jest to fenomenalny silnik może nie tak dobry jak stare TDI VP ale o wiele lepsze niż 2.0TDI,inni znowu ci napiszą że 1.9 TDI to gówno a to dlatego bo posiadają silnik w którym występował problem z panewkami podajże silnik o oznaczeniu BLS do tego jeszcze ktoś napisze o słynnym sprzęgle dwu masowym więc zdania będą podzielone,wiem że silniki 1.4 tsi nie cieszą się dobrą opinia,w 1.6 tez jakieś sporadyczne problemy z rozrządem a dokładniej z napinaczem hydraulicznym czy tam wycierającymi się ślizgami łańcucha,pozdrawiam i życzę udanego zakupu
tak jak kolega mowi kazdy inne zdanie bedzie miał ,zalezy kto czym jezdził i jezdzi.
W 1,6 sa jakies problemy rozrządem i łańcuchem?

Dzięki, za szybkie odp.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że od 2 tygodni dzień w dzień czytam opinie o Golfie V i o tych słynnych silnikach TSI ( wiadome zdania są podzielone ), tylko że te opinie ludzie pisali 5,6,7 LAT TEMU ! ( www.autocentrum.pl ), i pytanie czy jest sens patrzeć na opinie ludzi z tak przed wielu lat... !?. Ja teraz posiadam megane 1.9 dTi ( wiadomo różnica lat robi swoje ) ale jakoś wolał bym chyba wrócić do benzyny.
A wiecie może, gdy sie wymieni ten rozrząd to jest reguła na to że sie przejedzie iles tam tys. km ? czy nie ma na to reguły ? Nie wiem wymienie rozrząd i po 199 km znowu sie zepsuje... ??

wrajter napisał:
Dzięki, za szybkie odp.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że od 2 tygodni dzień w dzień czytam opinie o Golfie V i o tych słynnych silnikach TSI ( wiadome zdania są podzielone ), tylko że te opinie ludzie pisali 5,6,7 LAT TEMU ! ( www.autocentrum.pl ), i pytanie czy jest sens patrzeć na opinie ludzi z tak przed wielu lat... !?. Ja teraz posiadam megane 1.9 dTi ( wiadomo różnica lat robi swoje ) ale jakoś wolał bym chyba wrócić do benzyny.
A wiecie może, gdy sie wymieni ten rozrząd to jest reguła na to że sie przejedzie iles tam tys. km ? czy nie ma na to reguły ? Nie wiem wymienie rozrząd i po 199 km znowu sie zepsuje... ??
to kup benzyne 1,6 (102 km) stara sprawdzona jednostka ja mam i nia narzekam na nic

A jak dajÄ… rade te 102KM ?

no daja rade nawet tak do 130 sie zbiera nawet nawet , później trochę trochę gorzej , ale jak na silnik bez turbo to daje rade i ten silnik jest dobry do gazowania.

A na twoim przykładzie jakie masz spalanie ?? jesli można zapytać ?

wrajter napisał:
A na twoim przykładzie jakie masz spalanie ?? jesli można zapytać ?
benzyny ok 9 spali w miescie w mieszanym z 7,5, ale to jest kwestia nogi jak kto jeździ , jam ma gaz takze ciezko mi mowic o spalaniu Pb

Dzięki za odp. trochę mi pomogliście
w sumie teraz wiem mniej niż wiedziałem haha ( żart )
A może wypowiedzą się jeszcze osoby co mają Diesle ? ( w wolne chwili oczywiście ) Jak tam turbiny wytrzymują, dwumasy i wtryski ?

wrajter napisał:
Dzięki za odp. trochę mi pomogliście
w sumie teraz wiem mniej niż wiedziałem haha ( żart )
A może wypowiedzą się jeszcze osoby co mają Diesle ? ( w wolne chwili oczywiście ) Jak tam turbiny wytrzymują, dwumasy i wtryski ?
ja u siebie mam nalatane już 227tyś.km z tego jakieś 50 na programie na 160KM i turbo daje radę,wtryski też są w dobrej kondycji jedynie DM zaczyna sie odzywać ze ma już dość,jeśli chodzi o wytrzymałość turbiny i DM to w dużym stopni ich wytrzymałość zależy od użytkowników bo wiadomo czego turbo i DM nie lubią,pozdrawiam

Mój BKC 105 kucy kupiłem jak miał 172tys. km teraz mam 270tys. auto mam od 2011 powiem ze nic takiego się nie dzieje ale olej i inne rzeczy wymieniać jak Pan Bóg nakazał jedyne poważne problemy to pompka paliwa mi padła i zacisk hamulcowy a tak tylko jeżdzić chwale sobie ten silnik i autko bardzo POLECAM!

ja mam 1.9 TDI 2004r. BKC 105KM i o silniku nie mogę złego sowa powiedziec, spalanie małe, silnik jak na tyle koni całkiem ruchliwy, zrobilem nim ok 50 tyś i w tym czasie nie było jakiś drastycznych usterek, ja wymieniałem rozrzad, dwumas, poduchy skrzyni i silnika, wiadomo oleje klocki i amorki, akumulator, łożysko tylniego koła, a wracając do silnika to leci zawór egr alo to chyba juz norma.
Jedyna czego się nie spodziewałem to wymiana elektr. układu wspomagania.
Poza tym jestem zadowolony.