Witam forumowiczów, pisze w nowym temacie, dlatego iz nie moglem wyszukac problemu, ktory zauwazylem w mojej golfinie.
Jakies 3 dni temu z czystej ciekawosci sprawdzilem olej na odpalonym silniku. Gdzies tam uslyszalem, ze jesli olej wycieka moze to oznaczac ze z silnikiem cos jest nie tak.
Ku zdziwieniu po odkreceniu korka i wyjeciu bagnetu pryskalo olejem w kazda strone i spod korka i z otworu gdzie znajduje sie bagnet.
Po wizycie u mechanika i przedstawieniu problemu stwierdzil ze albo przedmuchy albo problem z korbowodem.
czy ktos mial podobne objawy lub wie co moze oznaczac ww opisana usterka i chetnie sie podzieli wskazowkami, oraz na jaki koszt naprawy mam sie przygotowac.
pozdro
golf v 2005r. 1.9 TDI 105 KM, przebieg 220 800

Sprawdz kolego odme jesli jest zapchana wtedy olej jest wyrzucany wlasnie bagnetem.

to jest cos powaznego? chodzi mi bardziej czy nie zatarlem silnika czy bron boze innych rzeczy
orientujesz sie w kosztach?

jesli odma zapchana ta ja przeczyść jesli to nie jest przyczyna to wtedy zostaja przedmuchy ze skrzyni korbowej wtedy sa juz koszta motor kaput mozna powiedziec

niestety nie mam garazu ani kanalu zeby sie z tym bawic, brak czasu tez robi swoje.
dam znac jak dostane telefon z warsztatu
dzieki za info

Panowie bardzo wazne pytanie!
Babka dzwonila z warsztatu, stwierdzila tak jak kolega wyzej czyli trzeba wyczyscic odme.
co wiecej, oznajmila ze aby nie wyciekal olej bagnetem konieczna i niezbedna bedzie wymiana pokrywy zaworow za 710zl, kupiona w serwisie vw, bo bez tego usterka nie zniknie.
teraz pytanie do was czy po przeczyszczeniu tej odmy dalej bede mial problem z wypluwajacym olejem przez bagnet czy po prostu babeczka chciala mnie naciagnac na wieksze koszta??
prosze was o szybka odp