Strony: 1 2
Mam taki problem,wymienilem elementy zawieszenia (wahacze, koncowki, amortyzatory, sprezyny) Bylem na ustawieniu zbieznosci i wszystko na przyrzadzie diagnostycznym bylo ok. Jazda probna mechanika i niby ok. Zaplacilem wyjechalem i na prostej okazuje sie ze sciaga lekko na prawo, a kierownica prosto.Przejechalem pozniej dosc szybko po torach tramwajowych i nagle zapalila sie kontrolka kierownicy na pomaranczowo.Myslalem ze zniknie po zgaszeniu silnika ale nietety nie.Pojechalem na zbieznosc dzis jeszcze raz i niby jest ok a sciaga nadal. Macie moze jakies pomysly co to moze byc?? Wyglada tak jakbt sie kierownica sama przestawila o kilka stopni, a nic nie bylo robione przy niej...

No jak nic nie było robione, jak wymieniałeś końcówki drążków kierowniczych .
Wystarczyło że wkręciłeś nie symetrycznie i kierownica przestawiona .
Przy ustawianiu zbieżności najpierw kierownica powinna być prawidłowo ,a dopiero ustawiać żbieżność.
Tyle że to jest oczywiste -więc kto sprawdzał zbieżność ,bo nie najlepiej to o nim świadczy
Nie zrozumielismy sie, po wymianie zawieszenia pojechalem na zbieznosc i ustawial mi ja. Jaa bylem przy ustawianiu i kierownica byla prosto zbieznosc laserowa tez sie zgadzala, moge podeslac wydruk. No i skad ta kontrolka od wspomagania?

To tu już nic nie podpowiem bo nie wiem , jej pojawienie się nie musi mieć związku z przeprowadzonymi pracami

kierownica nic nie ma do tego czy prosto czy lekko przechylona. jak masz zle ustawione jedno koło tzn masz rozbieżność lub za mocna zbieżność to ona bedzie sie paliła bo koło bedzie w poślizgu ja ostatnio wymieniałem drążek i tak sie działo zrobiłem korekte zbieżności i jest ok potem na stacje na sprawdzenie i ok . zbieżność mozna samemu sprawdzić znajdź kawałek równej drogi i puść kierownice i auto powinno sie trzymac i nigdzie nie uciekac jak bedzie uciekało to znaczy zła zbieżność 
To taki test zrobilem, i pojechalem na korekte a pan mecahnik sprawdzil na przyzadach jeszcze raz i powiedzial ze to opony lub kierownica "zwariowala" i sie przestawila. A od kola w poslizgu nie powinna sie palic kontrolka od ESP??

sorrki z kontrolka nie doczytałem tak esp ma sie palic
a to ze kiera ucieka lekko to nic nie zmienia ze ma byc ok z kontrolkami jak pisałem umnie jest lekko przestawiona. a pod kompa podłączyłeś ?

u mnie jest to samo ale po wymianie łożysk przednich amortyzatorów... na kompie wyswietla czujnik G269.
Lozyska tez wymienilem, bylem u kuzyna i komputerem usunal blad G269, kontrolka przestala swiecic ale sciaga nadal...nie mam pojecia co teraz zrobic, poczytalem troche na forach ale nic madrzejszy nie jestem. A Ty Staszek masz moze jakas rade???

a jak ją usunął bo u mnie mimo kalibracji cały czas świeci? powiem szczerze, że nie mam pojęcia co to może być jeżeli zbieżność masz dobrze ustawioną...
przeprowadźcie sobie pełną adaptację g85 , g269...

ja juz niestety robiłem i nadal mi świeci kontrolka.
A mi nie swieci po usunieciu tylko sciaga.Ale mialem dzis taka akcje ze na zakrecie wjechalem w dziure i zapalila sie czerwona kontrolka i nie mialem wspomagania...Zgasilem silnik i jak odpalilem to zgasla, wiec juz kompletnie zglupialem...

fishraz napisał:
wiec juz kompletnie zglupialem...
Pytanie może i banalne - czy geometria -zbierzność była sprawdzana na obydwu osiach ,przód i tył ?
Jak ściąga to zbyt dużo przyczyn raczej nie ma - zbieżność , opony -felgi , wspomaganie ale to ostatecznie .
Ostatecznie bo drożej i raczej przestaje działać niż by ściągało.
Mialem robiona zbieznosc tyl i przod, w przyszlym tyg podjade do znajomego serwisu VW to moze cos chlopaki poradza:)

z kontrolka to moze jakas wtyczka ?

fishraz napisał:
Mialem robiona zbieznosc tyl i przod, w przyszlym tyg podjade do znajomego serwisu VW to moze cos chlopaki poradza:)
Spróbuj przełożyć przednie koła (prawe na lewe) - jeśli nie masz opon kierunkowych.
Strony: 1 2