witam dzisiaj po wymianie rozrządu samochód nie chciał zapalić , odczyt błędu synchronizacja czujnika wałka rozrządu ,po odpięciu kostki czujnika samochód pali , czy podczas wymiany górne koło rozrządu powinno być poluzowane na 3 śrubach ,czy czujnik uwalony.

stelmi75 napisał:
witam dzisiaj po wymianie rozrządu samochód nie chciał zapalić , odczyt błędu synchronizacja czujnika wałka rozrządu ,po odpięciu kostki czujnika samochód pali , czy podczas wymiany górne koło rozrządu powinno być poluzowane na 3 śrubach ,czy czujnik uwalony.
ustawiasz koła pasowe na blokady,zrzucasz pasek wymieniasz napinacz,rolkę prowadzącą,pompę wody i przy zakładaniu nowego paska luzujesz te trzy śruby koła pasowego wałka i zakładasz pasek potem robisz naciąg na koniec owe śruby dokręcasz,zdejmujesz blokady i robisz obrót wałem i kontrolujesz czy wszystko jest na swoim miejscu najlepiej zakładając ponownie blokady,kontrolujesz napinacz czy jest odpowiednio napięty,

Dzięki trzeci5 a może masz jakiś schemat

stelmi75 napisał:
Dzięki trzeci5 a może masz jakiś schemat
schemat tu nie potrzebny wystarczy że zrobisz rozrząd na blokady i ewentualnie sprawdzisz synchronizację za pomocą VCDS-a powinna mieścić sie od -3 do +3 optymalnie jak najbliżej zera
https://www.google.pl/search?q=ustawien … -4bVU_0%3D

dzięki trzeci5 jutro do roboty dam znać, i jeszcze wymiana sprzęgła alternatora

witam rozrząd zrobiony ,samochód śmiga jak nowy tylko trochę na ciepłym dłużej pali

stelmi75 napisał:
witam rozrząd zrobiony ,samochód śmiga jak nowy tylko trochę na ciepłym dłużej pali
zwiększ dawkę rozruchową mi pomogło

witam a jak u ciebie spalanie

stelmi75 napisał:
witam a jak u ciebie spalanie
a czemu pytasz o spalanie?u mnie w normie zależy jak jeżdżę ale w granicach 5,7 -6,5l

to u mnie podobnie

mam ten sam problem jak sie zagrzeje pojerzdze dłuzej to pozniej ma cieżko zapalić i nie wiem co to?????wie ktoś coś????

sprawdź akumulator, rozrusznik ,wtryski

janek18111988 napisał:
mam ten sam problem jak sie zagrzeje pojerzdze dłuzej to pozniej ma cieżko zapalić i nie wiem co to?????wie ktoś coś????
masz napisane kilka postów wyżej,oczywiście że słaby kaku może mieć na to wpływ ale na zimnym silniku też by źle palił ,rozrusznik też może nieć na to wpływ ale jeśli masz kogoś co ma VCDS-a to zmień dawkę rozruchową 5min roboty

po przestawieniu wałka rozrządu na środek tych 3 śrub rano pali lux ,spalanie trasa 5,0 do 100km/h,miasto 5,6 średnia,