Witam,
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem tylnej wycieraczki, który przy spryskiwaniu zamiast "latać" non stop, robi tylko i cykl i stoi ? Spryskiwacz sika nadal, a płyn spływa po klapie na ziemię. Sama wycieraczka powinna wykonać chyba 3 przeloty, nawet gdy sikniemy na chwilę dosłownie.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane 
Pozdrawiam wszystkich Golfistów 

Uszkodzona rurka metalowa ( ukręca się od użytkowania czyli brudu, kurzu itp)
,która znajduje się w tulejce zamocowanej w szybie. Komplet naprawczy albo wymiana całego mechanizmu. ( ponad 300 zł).
mzs tzn masz na myśli silniczek jako cały mechanizm ????
I wg Ciebie dlatego wycieraczka lata tylko raz przy myciu?
Ostatnio edytowany przez monteiro (09-11-2015 18:23:27)

W moim przypadku po rozebraniu mechanizmu okazało się, że ukręciła sie taka metalowa rurka ( podobna jak w długopisie) i płyn zamiast na szybe to leciał do środka. Teraz mam problem bo porobiły mi sie dwa ogniska rdzy. Wymieniłem cały mechanizm. Kupiłem go w ASO VW oryginalny.

monteiro napisał:
Ale mój problem polega na czymś innym
Spryskiwacz sik bardzo dobrze. Wycieraczka nie myje w trakcie psikania.
czy problem który opisujesz masz od początku od kiedy kupiłeś auto czy pojawił się później?

mzs napisał:
Uszkodzona rurka metalowa ( ukręca się od użytkowania czyli brudu, kurzu itp)
,która znajduje się w tulejce zamocowanej w szybie. Komplet naprawczy albo wymiana całego mechanizmu. ( ponad 300 zł).
można to naprawić samemu praktycznie nie ponosząc żadnych kosztów,stały problem w passatach,golfach itp.

Moim zdaniem powinieneś rozebrać cały mechanizm i wyczyścić. U mnie był on brudny i wycieraczka też się zacinała. Co do samodzielnej naprawy to decyzje pozostawiam Tobie. Ja po zobaczeniu usterki dałem sobie spokój z prowizorkami.

mzs napisał:
Moim zdaniem powinieneś rozebrać cały mechanizm i wyczyścić. U mnie był on brudny i wycieraczka też się zacinała. Co do samodzielnej naprawy to decyzje pozostawiam Tobie. Ja po zobaczeniu usterki dałem sobie spokój z prowizorkami.
może ta naprawa to lepsze rozwiązanie niż zakładanie nowego mechanizmu który po kilku latach znowu szlak trafi,do ciebie to może i być prowizorka dla mnie jest to lepsze rozwiązanie bo nie ma ma możliwości żeby ta rurę plastikowa złapało i ukręciło,co do mechanizmu to kolega dobrze podpowiada może wycieraczka chodzi z oporami,na poniższym zdjęciu jest pokazane jak omawiany element wygląda po reanimacji 
trzeci5 napisał:
czy problem który opisujesz masz od początku od kiedy kupiłeś auto czy pojawił się później?
Problem pojawił się z jakiś czas temu.
Sama wycieraczka działa normalnie gdy jest włączona.
Czy możliwe, że w VCDS są jakieś opcje jej ustawień ?

U mnie ta rurka była metalowa z mosiądzu i dlatego sam nie naprawiałem. Gdyby była z tworzywa to nie byłoby problemu.

monteiro napisał:
trzeci5 napisał:
Problem pojawił się z jakiś czas temu.
Sama wycieraczka działa normalnie gdy jest włączona.
Czy możliwe, że w VCDS są jakieś opcje jej ustawień ?
sa opcje ale nie w VCDS ale VCDS-em się je koduje,ale jeśli nic nie grzebałeś w sterowniku to same nic się nie poprzestawiało,sprawdź tą nieszczęsną rurkę bo to że sprysk działa to nie znaczy że rurka jest dobra bo część płynu może iść na szybę a część może lać się do środka mechanizmu
@ trzeci5
No właśnie coś tam grzebałem raz w VCD's - muszę sprawdzić jak mam teraz zakodowane, fajnie jakbyś Ty lub ktoś z forumowiczów podał swoje kodowanie jakie ma.
A ta nieszczęsna rurka może przeciekać i powodować, że część płynu leci do mechanizmu i robi zwarcie na wycieraczce ??

monteiro napisał:
@ trzeci5
No właśnie coś tam grzebałem raz w VCD's - muszę sprawdzić jak mam teraz zakodowane, fajnie jakbyś Ty lub ktoś z forumowiczów podał swoje kodowanie jakie ma.
A ta nieszczęsna rurka może przeciekać i powodować, że część płynu leci do mechanizmu i robi zwarcie na wycieraczce ??
jak znajdę chwilę to zobaczę kodowanie u mnie i ci podeślę,ale to też zależy jaki sterownik masz,co do tej rurki to dokładnie tak jak napisałeś
jak znajdę chwilę to zobaczę kodowanie u mnie i ci podeślę,ale to też zależy jaki sterownik masz
Sprawdzę na dniach i podam jaki mam sterownik i porównamy kodowanie 
Jeśli będzie tak samo, to wtedy rozbebesze tą wycieraczkę i rurkę. Trudny to zabieg?

Musisz zdemontować plastik z tylnej klapy. Później to już pestka. Może być potrzebny ściągacz do wycieraczki.

monteiro napisał:
jak znajdę chwilę to zobaczę kodowanie u mnie i ci podeślę,ale to też zależy jaki sterownik masz
Sprawdzę na dniach i podam jaki mam sterownik i porównamy kodowanie
Jeśli będzie tak samo, to wtedy rozbebesze tą wycieraczkę i rurkę. Trudny to zabieg?
na upartego nawet nie trzeba demontować silniczka z klapy:D