Witam,
Jestem posiadaczem VW Golfa V 1.9 TDI 105KM z 6 biegową skrzynią i chciałem zchipować go troszkę. Dowiedziałem się, że z tego silnika bezpiecznie można wyciągnąć 140KM i podnieść moment o jakieś 60-80Nm. Jedyną przeszkodą do większych modyfikacji jest Turbina. Wie ktoś może jaką turbinkę można wstawić do Golfa 5 1.9 TDI aby osiągnąć lepsze osiągi?
Najkorzystniej zamontować sobie turbo ARL, ale przy dużej mocy nie będzie wytrzymywał dwumas i trzeba by zamontować jednomas, aczkolwiek masz skrzynie 6 więc jednomasa nie założysz, chyba, że skrzynie wymienisz, takimi zmianami powinieneś osiągnąć coś około 180KM, chyba, że jeszcze pompki zawiodą,to wtedy jeszcze pompowtryski, kosztowna zabawa
Trzeba było kupić od razu 2.0 tdi i nie miałbyś problemów.
140 KM to za mało? wydaje mi się, że to już duży przyrost z 105 KM.. moje osobiste zdanie jest takie, żebyś zrobił sobie na początek sam chip (w dobrej firmie rzecz jasna), i potestował golfika po modyfikacji.. jak będziesz niezadowolony, to wtedy sobie pokombinuj z wymianą wszystkiego co master napisał.. druga sprawa jest taka, że prawie każda szanująca się firma ma doświadczenie w modyfikacjach, i mogą Ci zaproponować pakiet "indywidualny", zgodny z Twoimi oczekiwaniami.. w takiej sytuacji sami będą wiedzieć co wymienić, i kosztorys też Ci podadzą.. to oczywiście moje osobiste zdanie, ale uważam że 140 KM i spory moment obrotowy wystarczy w zupełności, różnicę odczujesz napewno.. pzdr

Na pewno odczuje różnicę. rozmawiałem już z ludźmi, którzy bawili się w takie modyfikację i mówili, że czuli jakby mieli zupełnie nowy samochód. Dla mnie 140 KM to trochę mało, wcześniej jeździłem Passatem B5FL 1.8T 150 KM po modyfikacji na 190 i nie powiem że po przejściu na 1.9 TDI jestem zadowolony... Troszkę brakuje mocy. Nie kupowałem Golfa z silnikiem 2.0TDI ze względu na jego złą opinie. Podobno pierwsze wydania były dość wadliwe a z tego co się orientuje silnik ten montowano od 2005r. tak więc samochód z 2006 roku z tym właśnie silnikiem odradzało mi wiele osób, również znajomy który pracuje w salonie VW.
powiem tak.. skoro się bujałeś z 190 KM na pokładzie, to nie wiem czemu kupiłeś zwykłe TDI 105 KM.. są silniki TSI o mocy standardowej 170 KM, albo GTI 200 KM.. to jest tylko moje zdanie oczywiście, ale nie widzę sensu kupowania słabego silnika i robienia z niego kilera wielkimi kosztami.. przerobienie 105 KM na interesujące Cię osiągi to kupa zachodu i kasy.. pzdr

oszczędność
Niestety ale GTI pali kilka razy więcej niż 1.9TDI, który jest bardzo oszczędny. Rozmawiałem z ludzmi zajmującymi się tuningiem i z tego silnika można spokojnie wyciągnąć 180KM mieszcząc się w 5000 zł