Witam,
Ostatnio jechałem na rezerwie i zauważyłem spadek mocy przy ostrym depnięciu. Po zatankowaniu moc wróciła. Silnik 1,9 TDI 90km BXF ale to chyba nie jest ważne. Orientowałem się w tym troszkę i jednogłośnie osadzono że to przez syf w baku (jeśli ktoś twierdzi inaczej to proszę o dyskusję). Chciałbym to sam wyczyścić. Opłaci się na własną rękę? W jaki sposób? Proszę o porady. Będę zmieniał przy tym oczywiście filtr paliwa ale jednak jakaś kolejność musi być. Samego filtra szkoda wymieniać. Tam jest ponoć jakieś sitko przed pompką czy coś a później filtr. Wlać po wszystkim jakiś preparat czyszczący wtryski? Działa to?

Dzisiaj znowu spadek mocy tylko, że do rezerwy jeszcze trochę brakowało (było więcej niż ćwierć baku). Myślę sobie, niemożliwe że już tak szybko osad zatyka sitko ale dla testu od razu pojechałem na stację i wlałem 25l ON. I powiem szczerze, że jak ręką odjął. Jak jest ponad 1/2 zbiornika to auto jeździ normalnie a przy niższym poziomie traci moc (najgorsze jest to że stracił moc gdy wyprzedzałem autobus ale na szczęście nic nie jechało z przeciwka).

Wyczyścić zbiornik nie zaszkodzi - ale to kłopotliwe i nie wiem jak. Wymontowanie zbiornika raczej nie wchodzi w działanie .
Zatem co zrobić ? Obstawiam że masz zapchany filtr paliwa (wymienić ). Przepuszcza jeszcze paliwo ale w ilościach coraz mniejszych .
Wystarcza paliwa na jazdę statyczną ,ale po dodaniu "gazu " -np.wyprzedzanie zaczyna go brakować .
Wskazane (jak nie pomoże wymiana filtra )było by wymontowanie pompy paliwa (pod siedzeniem z tyłu) Ocenisz stan filtra na pompie ( wyczyścisz ) i do zbiornika też można rękę włożyć . Jest to wersja najoptymistyczniejsza - przyczyna może być też całkiem inna i "dużo "droższa .

Na tym filtrze paliwa mam przejechane 9tys. km (ale prawie 2lata bo mało jeżdżę). Okazuje się, że chyba tankuję jakąś gnojówkę na swojej ulubionej (bo taniej) stacji ¬ródełko... Filtr paliwa i tak miałem w tym roku zmieniać bo robię nieco większy przegląd tj. wymiana oleju i filtra oleju filtr powietrza i przeciwpyłkowy i planuje od razu wymienić oryginalny rozrząd, bo niebawem 110kkm przebiegu wybije.

Nie dawno wymieniłem filtr paliwa (stary wcale nie był w złym stanie), zalałem Lotos Dynamic Diesel aby mieć jako tako większą pewność że paliwo OK. Dziś po przejechaniu 10km podczas przyspieszania (4 bieg ~90km/h) samochód znów stracił moc (nie wiem czy się przełącza w jakiś tryb awaryjny czy coś) i dodatkowo zaświecił się check engine co się do tej pory nie zdarzyło. Zjechałem na stację, zgasiłem silnik i zapaliłem ponownie po czym moc wróciła do normy, bo przejechałem 60km "butując" ile wlezie dla testu natomiast check engine się dalej świeci. Ktoś coś przeczuwa?

Miałem podobny problem golfik tracił moc i pojawiał sie check. Komputer u mnie wykazał że cewka sie popauła po wymianie moc stabilna i brak check. Koszt z robocizna 150zl na części boscha.

Podpiąłem pod VAGa, oto prawdopodobna przyczyna okresowych spadków mocy:
000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition) - zbyt wysokie ciśnienie doładowania (overboost)
Jeździłem na tym błędzie ponad 1000km i co jakiś czas auto miało spadek mocy. Póki co check engine się nie świeci i będę jeździł i czekał. Czy warto się niepokoić tym błędem? Co może być przyczyną? Coś się kończy w aucie?
Oprócz tego wyskoczyły mi 2 błędy od świec żarowych ale to na pewno nie ma wpływu na spadek mocy:
005659 - Glowplug for Cylinder 2 (Q11): Open Circuit - świeca żarowa cylinder 2 - otwarty obwód
005661 - Glowplug for Cylinder 4 (Q13): Open Circuit - świeca żarowa cylinder 4 - otwarty obwód
Jeden dziwny błąd z CAN Gateway:
01044 - Control Module Incorrectly Coded - sterownik zakodowany nieprawidłowo??? wszystko działa OK więc nie wiem o co kaman
I coÅ› od radia:
01042 - Control Module; Not Coded - moduł sterujący niezakodowany
000 - -
00872 - Bass Speaker Rear Left (R15) - Głośnik niskotonowy tylny lewy. Przerwa w ciągłości przewodu.
011 - Open Circuit - Intermittent
00873 - Bass Speaker Rear Right (R17) - Głośnik niskotonowy tylny prawy. Przerwa w ciągłości przewodu.
011 - Open Circuit - Intermittent
Faktycznie zauważyłem już jakiś czas temu że głośniki z tyłu nie grają, ba... nawet nie mam pewności ze one tam są... już nawet rozmyślałem taką opcję że fabrycznie tył auta mam ubogi bo szyby na "korbotronic" to może i nagłośnienia nie dali, a może ktoś wymontował?
nigdy nie rozdzierałem drzwi co tam w środku słychać 
Jeśli ktoś ma z tym doświadczenie to proszę o wskazówki. Aha, bardzo bym prosił o rozszyfrowanie wpisu na temat silnika, bo nie jestem pewny czy to opis odnośnie silnika czy również sterownika silnika ( jakieś BKC ale czy to silnik BKC czy sterownik od BKC? co oznaczają poszczególne numery)
Address 01: Engine Labels: 03G-906-016-BKC.lbl
Part No SW: 03G 906 021 PL HW: 03G 906 021 AN
Component: R4 1,9L EDC G000SG 1129
Revision: --H09--- Serial number: VWXBZ0H0813639
Coding: 0000071
Shop #: WSC 01357 011 00200
VCID: 78FBECD37013
Ostatnio edytowany przez dziubas14 (24-06-2016 21:54:31)

¯arówy, pompka, przewody od pompki, albo tak jak mówisz - w tej kolejności bym to sprawdzał. Jeśli długo nie zalewałeś więcej, a potem nagle tak - odwróć kolejność, bo prawdopodobnie masz rację. Filtr oczywiście sprawdziłeś? 

świece, sprężarka, pompki, może coś z wydechem? w tej kolejności bym to sprawdzał