Witajcie.
Nadszedł czas aby przesiąść sięz Golfa IV 1.4 na Golfa V. Panowie mam dylemat pomiędzy 1.6 a 1.4 jak to się to sprawuje w praktyce (silnik, spalanie). Silnik 1.4 w golfie IV to porażka, żarł mi olej ok 1l/1000km i dużo palił czy w Golfie V jest to samo?

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy tymi silnikami to wybrał bym 1.6 MPi silnik prosty i najlepszy do gazu
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (14-11-2016 10:19:02)

Jeżeli chcesz benzynę to bierz 1,6 demon prędkości to może nie jest ale na pewno będzie lepszy niż 1,4 bo to auto jest za ciężkie na tak mały silnik i jak kolega wyżej do gazu idealny! spalanie na benzynie średnio 7/8 litrów przynajmniej mi tak wychodzi co do brania oleju to już wiesz jak kupisz zarżnięty to pewnie będzie brał więc polecam raczej samemu wybrać się po auto do Niemiec niż kupywać od handlarza kanciarza. Ogólnie 1.6 to dobry prosty stary silnik raczej bezproblemowy po za tym że to nie demon prędkości mogę polecić !

tak jak kolega wyżej napisał ze jakiś demon prędkości nie jest ale jak będziesz dbał odpowiednio to odwdzięczy ci się bezawaryjnością no i dobry do gazu bo mam instalacje, tylko nie pomyl się z 1,6 Fsi bo ten gorszy jest zdecydowanie, a co do oleju to to ok 1L dolewam od wymiany do wymiany.