W ostatnim czasie przytrafiło mi się przykre zdarzenie. Zarysowałem ekran mojego RNS510. Próbowałem coś z tym zrobić ale bez skutku. Rysa była tak denerwująca że postanowiłem wymienić ekran na nowy. Ekrany są dostępne w cenie 280-300 zł. Wymianę postanowiłem wykonać sam bo nie potrzeba nic lutować a praca jest dość prosta. W związku z tym że może ktoś będzie chciał to zrobić postanowiłem wykonać manuala.
Taką wredną rysę udało mi się zrobić: :szok: 
Ale do rzeczy:
1. Po wyjęciu radia z samochodu przystępujemy do odkręcenia płyty czołowej - odkręcamy 2 śrubki (1), 2 śrubki (2) i 2 śrubki (3)
2. Delikatnie otwieramy przedni panel zwracając uwagę na taśmy.
3. Odbezpieczamy zatrzaski trzech taśm 1, 2 i 3 i wysuwamy taśmy i odstawiamy radio w bezpieczne miejsce a zajmujemy się panelem przednim.

4. Wypinamy zatrzaski 1,2,3,4,5 czarnej ramki i wyjmujemy blachÄ™ 6.
5. Po wyjęciu blachy wypinamy trzy taśmy ekranu 1,2,3 ( aby taśmy wyjąć trzeba otworzyć zatrzaski zawiasowe ) i odkręcamy płytkę drukowaną ( 7 śrubek ) a następnie wyjmujemy płytkę drukowaną odpinając 10 zaczepów a następnie wyjmujemy ekran.
6. Wkładamy nowy ekran.
7. Zakładamy płytkę drukowaną i wciskamy zatrzaski i przykręcamy 7 śrubek.
8. Wpinamy trzy taśmy ekranu do gniazd na płytce drukowanej ( gniazda mają zawiasowe zabezpieczenia więc je zamykamy ).
9. Zakładamy blachę i wciskamy ją w zatrzaski.
10. Wpinamy trzy taśmy panela przedniego i zabezpieczamy je zaciskami.
11. Przykręcamy przedni panel do radia ( 6 śrubek ) WSZYSTKO !!!! :yes: 
I po wymianie:
Wszystko wykonacie na własną odpowiedzialność !!!
Nadmienię jedynie że operacja wymiany ekranu nie zrywa plomb papierowych bo nie trzeba zdejmować górnej pokrywy radia..
,
,
,
,
.

Wygląda ładnie, czy można tam wsadzić w sumie dowolnego ledowca? Chcę sobie odpicować troszkę i wstawić ledy z możłiwością zmiany natężenia - wiadomo, w nocy mają inaczej świecić niż w dzień. Taki w-sumie-niepotrzebny-bajer, ale sądzę, że będzie fajny.

Dokładnie, ale wiadomo, że wygląd to nie wszystko.

Wygląda ekstra po naprawie. Dzięki za pokazanie!

No nie wątpie że wygląda lepiej, wkońcu naprawiony.