Dzien dobry,
Majac zaszczyt dolaczyc do Szanownych Kolegow na forum, zamieszczam podstawowe dane techniczne samochodu wraz ze zdjeciami, zgodnie z wymaganiami Administracji.
Model: Volkswagen Golf Mk 5
Rok: 2007
Silnik: 1.9 TDI BXE (77kW / 105 KM)
Wersja: Comfortline (francuska komplektacja)
Kraj rejestracji: Francja
Poprzednie samochody:
Skoda Octavia II 1.9 TDI BXE (2009-2010)
Honda Accord 1.8 VTEC (2008-2009)
....wiele, wiele innych modeli...
Polonez Caro 1.5 GLE (1993-1997)
Udoskonalenia:
Wyswietlacz temperatury oleju w MFD.
Niesamowicie mi go brakuje, bo przyzwyczailem sie do posiadania tej informacji.
Jesli ktos dodawal sobie temperature oleju do wyswietlacza MFD, to prosze o rady, jak zabrac sie za ten temat w golfie z moim silnikiem. Zakladam oczywiscie, ze CU (komputer) odczytuje ten parametr z czujnika i wystarczy go jedynie doprowadzic do deski rozdzielczej. Wszelkie rady i porady na wage zlota!
Tunning:
Nie interesuje mnie, wiec prosze nie pisac do mnie z ofertami felg, przyciemnianych szyb czy graffitti. Dla mnie samochod to tona blachy + pareset kilo polipropylenu. Niestety nie jestem w stanie zobaczyc w samochodzie nic wiecej.
By entranger at 2010-12-11
Ostatnio edytowany przez Etranger (11-12-2010 21:00:46)

Witamy na forum czy ja dobrze widze czy kolega z 27 departamentu?

Nie z 27. Znacznie bardziej na poludnie, ale czy to na prawde tak wazne?

Pachnie woskiem Twoje auto, ladne otoczenie wybrales do zdjec.

W sumie nie,tak tylko pytam,tez przebywam w fr

No ładny ładny, tylko zastanawiam sie jaką role pełnią te "chromy" rodem z mebli, które widze na przednim grillu?
p.s czy comfortline nie ma czasem halogenów w serii?

Chromowe zdobienia maja funkcje dekoracyjne, bez zadnego wplywu na komfort czy bezpieczenstwo jazdy. Samochodem jezdzil wczesniej Francuz, a oni lubia takie dyskusyjne zdobienia.
Zgodnie z francuska dokumentacja jest to wersja comfortline, chociaz wlasnie brak lamp przeciwmgielnych z przodu jest zastanawiajacy. Dla mnie to nie problem, bo lamp p-mgielnych nie uzywalem od bardzo dawna.
A moze podyskutujemy jak doprowadzic temperature oleju do wyswietlacza MFD? Czy na tym forum sa osoby kompetentne, z ktorymi mozna omowic ten temat?
PS. Zwaracam uwage, ze lampy halogenowe nie zawsze musza byc przeciwmgielnymi.

witam kolegę mi też zbytnio nie podobają się te chromy ale każdy ma inny gust i każdemu co innego się podoba ale generalnie auto fajne

Nie wiem dokad zmierza ta dyskusja, ale nadam jej inny kierunek. Zamiast rozmawiac o pierdolach, jak ozdobne chromy, moze lepiej poradzicie jak wyswietlic temperatura oleju w MFD.
Chromy sa, bo byly od nowosci. Kupujac samochod uzywany nie mozna wydziwiac, szczegolnie jesli model po przetrzepaniu przez mechanika nie mial zadnych wad. Jesli mnie zapytacie, to dla mnie maja one praktyczne znacznie, bo latwiej mi odroznic swoj samochod na parkingu. Czy mi sie podobaja - nigdy sie nad tym nie zastanawialem, bo zwracam uwage na inne szczegoly przesiadajac sie do nowego samochodu.
Prosze zatem nie komentowac wygladu samochodu, bo nie po to umiescilem ten wpis na forum. Bylem zainteresowany jaki bedzie odzew odnosnie udoskonalen w MFD i widze, ze chyba nie znajde tutaj partnerow do dyskusji. A o chromach na masce nie bede rozmawial, bo to jest zenujaco niski temat rozmowy, jak na szanujace sie forum motoryzacyjne!
Ostatnio edytowany przez Etranger (13-12-2010 19:48:26)

Nie wiem czy widziałeś tytuł działu w jakim przedstawiłeś swoje mk5, ale wklejając fotki auta chyba oczywiste, że bedą komentowane 
Co do wyświetlania temp. oleju szukałbym raczej odpowiedzi w dziale technicznym lub elektonice...
p.s nie wierze, że owe chromy były od nowości, poprzedni właściciel poprostu chciał sobie zrobić highline wzorujac sie na pasku b6 

Kolega Etranger strasznie nerwowy

wrecz za bardzo nerowowy:)

MFD nie ma mozliwosci wyswietlania temperatury oleju. Wydaje mi sie, ze mozna ja odczytac z CANa, ale nie mozna jej wyswietlic. Polecam zajrzec na VWVortex i zapytac tam. Ja jeszcze nie spotkalem z nikim, kto by to w MFD zrobil. Na zewnetrznych wskaznikach, to i owszem. Powodzenia!
dandanio napisał:
MFD nie ma mozliwosci wyswietlania temperatury oleju. Wydaje mi sie, ze mozna ja odczytac z CANa, ale nie mozna jej wyswietlic. Polecam zajrzec na VWVortex i zapytac tam. Ja jeszcze nie spotkalem z nikim, kto by to w MFD zrobil. Na zewnetrznych wskaznikach, to i owszem. Powodzenia!
zgadzam się z "Dandanio".. będziesz musiał zamontować sobie dodatkowy wskaźnik, na którym będziesz mógł odczytać temp. oleju, seryjne MFA nie posiada takiej opcji..

Temperature oleju mozna odczytac z klimatyzacji (ukryte funkcje klimatronika), ale jest to skomplikowane i niebezpieczne podczas jazdy. W skodzie octavii II 1.0 TDI mozna bylo dodawac te funkcje do wyswietlacza MFD kupujac specjalna kostke i podpinajac ja do CU (komputera).
Skoro zatem bylo to mozliwe w skodzie, to dlaczego nie jest to mozliwe w golfie V - samochodzie na wskros blizniaczym?
Istnieje firma z Germanii sprzedajaca dodatek do elektryki golfa V - dzieki niemu temp. oleju i wiele innych parametrow pojawia sie na zwyklym MFD, ale zanim zdecyduje sie na zakup, to szukam ludzi, ktorzy juz przerabiali ten temat i mogliby podzielic sie doswiadczeniem.
Czy na prawde nikt sie wczesniej nie zainteresowal wyswietlaczem temp. oleju? Kilkadziesiat lat temu byl ona nawet w zuku albo nysie, jesli dobrze pamietam... Przeciez informacja o roboczej temperaturze oleju, to podsatowy parametr jazdy turbodoladowany dieselem. Skad zatem Szanowni Koledzy wiedza, ze olej ma juz robocza temperature i mozna bezpiecznie zwiekszac obroty silnika? Czy czasem nie jest to tak ze odczytujemy ten parametr jazdy ze wskaznika wody, ktora jak powszechnie wiadomo ma mniejsza gestosc niz olej silnikowy, totez latwiej i szybciej sie nagrzeje... Jesli ktos nigdy nad tym sie nie zastanawial, albo ma jakies watpliwosci, to jako prawdziwy mezczyna i czlowiek honory powinien zwrocic dyplom szkoly podstawowej i jeszcze raz przejsc przez system edukacji. Aktualnie, jak sie dowiaduje zostala ona skrocona do 6 lat (celowe dzialanie rzadu, bo niewyksztalconymi ludzmi latwiej sie manipuluje i rzadzi) i mam nadzieje, ze na fizyce jeszcze ucza takich rzeczy jak gestosc substancji.
Ostatnio edytowany przez Etranger (14-12-2010 16:37:32)
Nie rozumiem dlaczego kolego Etranger ciągle ironizujesz i starasz się za wszelką cenę udowodnić swoją wyższość? Edukacja jest prywatną kwestią każdego jednego użytkownika tego forum.
Kolokwialnie ujmujÄ…c - wyluzuj trochÄ™.

Zachowalem sie honorowo bylem oddac dyplom szkoly podstawowej-nie przyjeli:(

Widze, ze czulosc maja niektorzy ustawiona na bardzo wysokim poziomie, a to niestety nie jest skorelowane z moim cynicznym poczuciem humoru i mamy juz pierwsze zgrzyty. Zle odbierasz moje teksty. Nie musze nikomu udowadniac swojej wyzszosci, bo to nie jest miejsce do tego odpowiednie.
Ciekaw jestem, czy po tym co ponizej napisze od razu usuniecie moje konto, czy tez zostanie mi dana szansa poprawy.
Otwieram forum poswiecone silnikom TDI i co znajduje? NIC. Zadnej ciekawej wypowiedzi, zadnego dzielenia sie wiedza czy doswiadczeniem, nie mowiac juz o konkretnej pomocy. Ilu ludziom pomogliscie w ciagu ostatniego tygodnia rozwiazac ich problemy? Ot, trywialne i oklepane "podepnij pod VAG" , "jedz do serwisu" albo "ten typ tak ma", na odleglosc ciezko pomoc, ale mozemy przeciez dawac wskazowki, stworzyc baze wiedzy i doswiadczenia w codziennym uzytkowaniu tych samochodow. Proponuje podgladnac inne fora, zobaczcie jaki jest tam poziom wypowiedzi, jakie powstaja ciekawe instrukcje i jak buduje sie i dzieli wiedza z zakresu danej marki.
Niestety nie znajdziecie tam rozbudowanego watki poswieconego wygladowi, woskowaniu pojazdow, audio-video oraz innym dziecinne tematom. Ciezko tez bedzie tam trafic do kacika wzajemnej adoracji, gdzie bedzie mozna zachwycac sie niezawodnoscia i ponadczasowa linia swoich maszyn. Mimo wszystko polecam jednak porownac kierunek rozwoju tego forum w kontekscie innych forow. Wnioski moga byc druzgoczace, ale i trzezwiace.
Czuje, ze trafilem pod zly adres. A zalogowalem sie z nadzieja, ze dostaje sie do skarbnicy wiedzy i doswiadczenia, gdzie bede mogl dorzucic swoje 30 lat za kierownica, w tym 12 lat z silnikami diesela. Na francuskim forum panuje podoba degrengolada, ale widze ze i ludzie z kraju, w ktorym sie urodzilem nie maja za wiele do powiedzania o tych samochodach. Ocencie jeszcze raz realna wartosc tego forum oraz jego wklad w podniesienie swiadomosci motoryzacyjnej spoleczenstwa.
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak zamilnkac i szukac dalej odpowiedniego forum, gdzie bede mogl spotkac ludzi dla ktorych samochod sklada sie przede wszystkim z jednostki napedowej, zawieszenia i elektryki, a dopiero pozniej z felg, chromow czy lakieru.
Ostatnio edytowany przez Etranger (14-12-2010 22:06:50)