Witam serdecznie wszystkich, mam problem z komunikatem engine "silnik" na desce rozdzielczej. Po pojawieniu się tego komunikatu a zdarzyło się to po raz drugi udało mi się skasować poprzez odkręcenie korka zbiornika płynu chłodzącego. Byłem na komputerze i skasowali mi ten błąd przy pierwszym pojawieniu się tego komunikatu.
Zastanawia mnie dlaczego pojawia się ten komunikat, samochód zachowuje się prawidłowo. Czy ma to związek z ciśnieniem w zbiorniku płynu chłodzącego. Stan płynu jest nieco powyżej wskaźnika max.
Mam silnik 1.9TDI i nie zaobserwowałem niczego niepokojącego
Ostatnio edytowany przez maltan (28-10-2010 19:03:44)

do wymiany czujnik temperatury płynu chłodzacego mialem ten sam problem po wymianie jak reka odjal koszt okolo 30zl pozdrawiam i wesolych swiat zycze:)

Nie ma czujnika ciśnienia płynu chłodniczego, wykasowanie się błędu poprzez odkręcenie korka to przypadek. Sama kontrolka zaświeca się w bardzo wielu przypadkach. Podaj numer błędu odczytany przez diagnostę. Gdyby to był czujnik temp. płynu, praca silnika byłaby nierównomierna, mógłby gasnąć na wolnych obrotach. Bez kabla- to wróżenie.

oczywiście ze jest taki czujnik a wyglada on tak:
http://allegro.onet.pl/vw-polo-passat-g … 93043.html
i na 99% jest odpowiedzialny za twój problem, zanim go jednak wymienisz sprawdz jaki ma kolor bo to ma znaczenie sa zielone siwe i czarne, ja u siebie mam akurat czarny, znajduje sie on z prawej strony komory silnika ale najlepiej dojdziesz do niego od strony zbiornika plynu chlodzacego po kabelkach czujnika, on czesto pada, dla pewnosci mozesz zrobic jak pisze budube zczytaj kod bledu zeby sie nie okazalo ze to cos innego bo tak kontrolka pojawia se tez przy innych usterkach ale ja juz to przerabialem u siebie i obstawiam czujnik

dla sprostowania chodzi o czujnik TEMPERATURY a nie cisnienia plynu chlodzacego