Ogłoszenie

Polerowanie,ceramika

#1 19-08-2010 20:33:26

ciupol4
Szeregowy
Ostatnia wizyta: 01-01-1970

zbierzność???

Witam!!!
   Mam golfaV 1.9TDI 68 tyÅ›. km, od nowoÅ›ci. DziÅ› zauważyÅ‚em że lewa przednia opona od Å›rodka(czyli od silnka) jest starta (Å‚ysawa), wiÄ™c pojechaÅ‚em zrobić przeglÄ…d, aby sprawdzić zbierzność itp. Pan ze stacji diagnostycznej nic nie znalazÅ‚ i powiedziaÅ‚ że nie ma czego siÄ™ przyczepić, tylko skÄ…d siÄ™ wzieÅ‚a Å‚ysa opona??? ProszÄ™ o pomoc!!! dziÄ™kuje:)

19-08-2010 20:33:26

VW REKLAMA
Google AdSense

#2 21-08-2010 20:47:23

master
Szefo ;)
Od: Szczecin
Silnik/Moc: TDI +
Serwis

Re: zbierzność???

Fachowiec fachowcowi nierówny tym bardziej na stacjach diagnostycznych. Być może wygląda wszystko dobrze ale odchylenia niewielkie mogą być. Ogólnie rzecz biorąc jeśli dawno ustawiałeś zbieżność tzn. ponad pół roku albo dalej to na 100% będzie zbieżność. Ja u siebie po miesiącu z ciekawości sprawdzałem ponownie i już minimalne odchylenia były. Inna kwestia to zawieszenie, np. bardziej zużyty amortyzator.

#3 14-12-2010 16:06:38

Etranger
Szeregowy
Od: PL-FIN-DE-FR

Zawieszenie wielowachaczowe, ktore mamy w naszych samochodach wymaga regularnego sprawdzania i najczesciej korekty. W skodzie octavii II, ktora jezdzilem wczesniej nalezalo przeprowadzac taki zabieg co 15.000 km czyli praktycznie przy kazdym przegladzie, ale tam srodek ciezkosci i uklad dzialajacych sil w zakretach jest inny niz w golfie, chociaz zawieszenie blizniacze.

A tak na prawde, to nie o zbierznosc chodzi, ale o geometrie zawieszenia i prosze nie mylic tych pojec, bo swiadczy to o nieznajomosci elementarnej terminologii. Wiecej mozna doczytac w podrecznikach szkolnych.

VW Golf V 1.9 TDI BXE 77kW 2007
http://www.motostat.pl/user_images/27455/icon1.png

#4 05-01-2011 22:02:25

arianm
Zasłużony
Od: Sochaczew
Silnik/Moc: 1,9 TDI bls

Etranger napisał:

Zawieszenie wielowachaczowe, ktore mamy w naszych samochodach wymaga regularnego sprawdzania i najczesciej korekty. 

A tak na prawde, to nie o zbierznosc chodzi, ale o geometrie zawieszenia i prosze nie mylic tych pojec, bo swiadczy to o nieznajomosci elementarnej terminologii. Wiecej mozna doczytac w podrecznikach szkolnych.

Troszke karcąco zabrzmiała cytowana wypowiedż .
Czy można nazywać  zawieszenie na kolumnach MacPherson wielowahaczowym - to jak wobec tego
nazwać to co mamy z tyłu, bo nie trzeba być znawcą, by dopatrzeć się różnicy w budowie i konstrukcji.
A o przednich oponach w temacie rozważamy.
To faktycznie podręcznik szkolny sie przyda.
Natomiast zbieżność jest jednym z parametrów geometrii - tak nawiasem z największym "chyba" wpływem na
ścieranie opony.
Dla uściślenia dodam że np. przy fso 125 i jemu pochodne (a miały zawieszenie wielo wahaczowe), zwrotnica mocowana w końcówkach wahacza dolnego i górnego punkty mocowania miała oddalone od siebie
(strzelam) - 26cm, a przy zawieszeniu na kolumnach MacPherson ta odległoś to 60cm (też strzelam).
Chcę wykazać - podając te blizej nie znane wymiary że zmiana kąta pochylenia i wyprzedzenia w naszym przypadku (czytaj - zawieszenie MacPherson) jest mniej prawdopodobna - a jeżeli już to w mniejszym stopniu
wpływa na zużycie opony.
W rozważaniach jakie auto kupić wybrałem golfa plusa ,a jednym z czynników za było właśnie zawieszenie MacPherson .

Dla skonfrontowania i przed napisaniem odpowiedzi podsyłam link do materiału który upewnił mnie co do pow.
http://www.motofakty.pl/artykul/volkswa … f_v_4.html

Ostatnio edytowany przez dandanio (06-01-2011 04:55:33)

#5 06-01-2011 04:57:21

dandanio
Ten, który kieruje
Od: USA
Silnik/Moc: 2.0 TDI CR 140 hp

Dodalem tylko klikowalny link i poprawilem pisownie kolumny MacPhersona, wiecej o kolumnie tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolumna_MacPhersona

Stopka forum

Katalog Stron www statystyka Katalog stron