Nie wiem czy to tylko u mnie, czy poprostu "ten typ tak ma", jak wskakuje wam wsteczny, zawsze za pierwszym razem, idealnie, bez żadnego tzw. "haczenia"?
Pytam, bo u mnie czasami musze tą czynność wykonać dwukrotnie, zanim wszystko sie "zazębi", a więc jak u was to wygląda?
Dodam tylko że mam skrzynie 5 biegową, a silnik 1.9 TDI BXE

jeden na dwadzieścia może piętnaście włożeń wstecznego musze poprawić, zdjąć nogę ze sprzęgła i włożyć jeszcze raz, wiec chyba tak musi być ( przebieg auta 150000)

Zuzycie materialu, gestosc oleju, ustawienie zebow wobec siebie. Czesto przypadek. Rzadko, ale zdarza sie nie za pierwszym razem zapiac.

tez czasami nie chce wskoczyc za pierwszym razem
u mnie również się zdarza, że wsteczny nie wejdzie od razu, zauważyłem, że najczęściej na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu jak chcę wyjechać z garażu..

czyli to norma:) Dobrze, bo juz sie troche martwiłem, że auto z 2007r, przebieg 112000 i coś złego dzieje się ze skrzynią, ale skoro większość tak ma to ok:)
osobiście wydaje mi się, że ogólnie w VW to jest norma.. moje poprzednie VW też to miały (Golf IV i Polo 6N), w Polo nawet bywały sytuacje, że musiałem docisnąć sprzęgło do dna, wcisnąć lewarek i poczekać kilka sekund, żeby wsteczny dobrze wszedł.. też myślałem, że sprzęgło niedomaga, lub skrzynia, ale autko sprzedałem z przebiegiem 190 tys, kolega jeździ do dziś, i nic mu nie padło.. pewnie VW tak po prostu mają..

Slowo honoru, u mnie wskakuje za kazdym razem... (DSG)! 

ja również tak mam zdarza się to bardzo rzadko ale czasami tak się dzieje

dandanio napisał:
ahahahahahah:lol:
dobre dobre 

dandanio napisał:
to znaczy, ze nie dlugo padnie

bubude napisał:
to znaczy, ze nie dlugo padnie
Gwarancje na DSG mam do 120 tysiecy mil, a to znaczy, ze ma jeszcze +- 160000 km, zeby sie zepsuc.