Witam . Mam problem z notorycznym ząbkowaniem opon tylnich. Wypróbowałem już opony kierunkowe i asymetryczne. ale po około 3000 kilometrów opony zaczynaja buczeć . sprawdziłem geometrie . jest ok . Jesli macie jakies pomysły z jakiego powodu tak sie dzieje to prosze o pomoc. Golf v 1,9,TDI 105 PS

Problem w tym , że zawieszenie było sprawdzane w serwisie i nie wykryto zadnych wad . Natomiast powiedziano mi ze 'ten typ tak ma' . Strasznie mnie wkurzyli tym
Z tym trochę racji mogą mieć, z tyłu jest wielowahacz, ze słyszenia wiem, że ludzi narzekają na to i nie tylko w vw ale również np w skodzie.

Ok. W takim razie co robic ? nie chce wymieniac opon co kilka tys km.

Nie wiem o czym kolega master pisze, ale u mnie oryginalne opony (16-stki Contenental) po ponad 38 tys. km lysieja rowniotko na calym obwodzie i po calej szerokosci. Sprawdz w jakims lepszym serwisie geometrie kol, bo wyglada na to, ze nie calym obwodem z rowna sila naciska Twoja opona na podloze. Ja sam przynajmniej raz w roku robie taka kontrole. I mam nadzieje jeszcze ze 20 tys. km pojezdzic na tym zestawie kol.

Nierowno zuzyte tylne opony powoduja glosna prace, halas. Tak mialem u siebie. Na poczatku ponownie wywazylem kola, mozliwe, ze pan wulkanizator nie byl staranny. Jako nastepne sprawdzilem amortyzatory na kolysce. Piecioletnie z ponad setka tysiecy mialy ok.80%, nadal szukalem. Pan diagnosta wytrząsł zawieszenie, przeguby, nie znalazl przyczyny buczenia. Lozyska sprawne. Letnie, ktore zdjąłem mialy mini wypuklenia- moze kraweznik? Obecne zimowe sa cichsze ale to nie ideal. Na wiosne czeka komplet alu16"205. Licze na spokoj.

Napewno ten typtak nie ma bo nic nie huczy,buczy itd.Pewnie cos z zawieszeniem chociaz piszesz ze sie zabkuja a o ile mi wiadomo to takie rzeczy dzieja sie od buksowania wiec dziwne ale moge sie mylic

Wiecie ja moge zrozumiec ze się szybciej zużywają . ale nie po kilku tyś. to nie jest normalne z tego co widze . Myslałem że sporo osób ma z tym problem, ale okazuje sie Ze tylko mój gilfik ma taki problem . Serwis umywa ręce. Może znacie jakiś dobry serwis vw . Lubie ten samochód ,ale jak tak dalej bedzie to nie ma sensu go trzymać.

Moze jest po jakichs "przejsciach" i dlatego geometrii z tylu nie trzyma?
mmtr napisał:
Moze jest po jakichs "przejsciach" i dlatego geometrii z tylu nie trzyma?
słuszna uwaga.. miałem taki przypadek w POLO, tylko z przodu.. auto było po wypadku, uderzenie w bok.. niestety, nie do ustawienia (opinia kilku różnych mechaników)..
musiałem się go szybko pozbyć..

Umnie też tak było na oponach orginalnych z salonu ,,Klleber'', ale wystarczyło że kupiłem micheliny i spokój:) już mają przebieg 50 tyś.km. i cisza,nawet tak szybko się nie zużywają jak klleber-y
ciupol4 napisał:
Umnie też tak było na oponach orginalnych z salonu ,,Klleber'', ale wystarczyło że kupiłem micheliny i spokój:) już mają przebieg 50 tyś.km. i cisza,nawet tak szybko się nie zużywają jak klleber-y
ja sprowadziłem auto na michelin'ach, fajnie było do czasu, kiedy się okazało, że fura była "zdrowo" bita.. zmiana opon nic nie dała, kupiłem prawie nowe gumy, i się cieszyłem.. niestety krótko
osobiście uważam, że firma opon to jest sprawa do dyskusji.. w MKV fabrycznie montowali gumy Hankook, które nie mają raczej dobrej opinii.. ja pojeździłem na nich dwa sezony, i słowa złego o nich nie powiem.. wydaje mi się, że kolega który założył wątek nie ma problemu z oponami, problem według mnie leży po stronie technicznej samochodu..
kolego "szis", znasz historiÄ™ swojego MKV?
Ostatnio edytowany przez Marco (26-01-2011 21:22:41)

Tak znam historie. Sam go kupowałem we francji jako wypadkowy. Ale wymieniałem tylko poszycia dzwi prawych i prawy błotnik z przednim zderzakiem. Poza tym nic , żadna poduszka i układ jezdny "teoretycznie " nie były yszkodzone. Pozniej tesz sprawdzałem historie auta w serwisie . BYła cała historia . wiem nawet , że turbo było wymieniane przy 60 tys . mieszkam we Wrześni koło Poznania. Dodam jeszcze , ze auto prowadzi sie dobrze. tylko ten chałas przez te opony jest nie do zniesienia.