Jestem tu nowy awięc witam Wszystkich mam do was konkretne pytanie i mam nadzieje że udzielicie mi konkretnej odpowiedzi szukałem już wszędzie ale nigdzie niejest napisane konkretnie wszyscy pisza że powinny wejść itd. posiadam golfa tdi 90 km i mam pytanie czy ma sens zakładać do niego felgi 17'' i opony 205/50/17 i czy taki zestaw pasował by mi bez żadnych przeróbek z góry dzięki za odpowiedz.
felgi http://moto.allegro.pl/029-17-5x112-fel … 68273.html
opony 205/50ZR17 93Y Toyo Proxes T1R.
czy odczuje duzy spadek mocy jezeli założe 215/45/17 pytam bo sa poprostu łatwiej dostępne:D
felgi z linku, który podałeś na pewno będą pasować..
przy doborze felg musisz pamiętać o kilku rzeczach, tzn. o rozstawie śrub (5x112), o odsadzeniu od piasty, czyli tzw. ET (max 35) i o wielkości (tutaj do w miarę komfortowej jazdy nie poleca się większych niż 18 cali, ale pewnie większe wejdą)..
odnośnie opon, raczej nie zauważysz spadku mocy, jeśli założysz opony większe o jeden rozmiar..
czy jest sens? na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć, z reguły większe felgi zakłada się dla lepszego wyglądu samochodu oraz dla poprawienia trakcji..
tak na przyszłość patrz dokładnie gdzie zakładasz nowy temat, na forum są odpowiednie działy..

Super o taką odpowiedz mi chodziło,acha i jeszcze jedno czy niesądzisz że te felgi to jakaś tandeta i czy ty byś wybrał opony toyo proxes t1r 205/50/17 czy good year EAGLE F1 GSD-3 215/45/17
i jak by wyglondało spalanie przy tych drugich.
tak jak napisałem, na pewno nie odczujesz wielkiej różnicy w spadku mocy więc w spalaniu pewnie też nie..
co do wyboru opon, to mogę napisać tylko tyle, że miałem opony Toyo, są super na suchą nawierzchnię, na mokrej nie byłem z nich zadowolony,..
nie umiem Ci napisać które lepsze, to zależy jaki masz styl jazdy.. Goodyear mam zimówki, są super, ale nie wiem jak się sprawują letnie..
felgi z linku są podobne do oryginalnych z GTI, ale to na pewno nie jest to samo, jak Ci zależy na dobrej jakości to zastanów się nad firmowymi..

ok dzięki ci za odpowiec tego sie chciałem dowiedziec.

Witam ! Mam pytanko odnoście felg do golf v (1.9tdi).Planuje wrzucić 17X8 i tu pojawia się pytanie jakie ET? Słyszalem że zawsze lepiej kupić większe i potem jakieś dystanse. Felgi które mnie interesują są ET60. Jak to jest?

et zdecydowanie za duże z tego co się interesowałem to max 51
zgadza się, nie możesz mieć zbyt dużej wartości, ponieważ felgi za głęboko wejdą, i może się zdarzyć, że będą o coś ocierać..
bezpieczne wartości ET przy rozmiarze, który podałeś, to przedział 35-51, z tym, że przy tej pierwszej felgę będziesz miał prawie równo z nadkolem..
dystanse rzecz jasna można dać, ale (podobno) łożyska się szybciej niszczą, sam je miałem krótki czas, teraz mam zdjęte i raczej już do nich nie wrócę..

panowie a jak felga ma takie parametry 7,5x17 et 47 bedzie idealnie pasowac do golfa czy jakeis ryzyko?
będzie idealnie pasować, z tego co się orientuję, to VW montuje fabrycznie takie felgi (oczywiście za dopłatą), z tymi dokładnie parametrami..

ja bede zmienial na 215 / 45 i felga prawdopodobnie 7 cali i moze ktos mi powie takie optymalne et ze jak go obnize i zaladuje tyl to jak siadze to opony wejda w nadkola tak jak powinno byc a nie jak perzy et 35.
A co do opon : Proxes tr1 to jest sportowa opona , mają wysokie indeksy prędkości co wpływa na ścieralność , mi starczyły na jeden pełny sezon i jeśli chodzi o trakcje jest bardzo dobra ale w tej cenie jest kilka lepszych ofert