Witam mam mały problem bo nie wiem co mam zrobić kupiłem autko z Niemiec które przyszło na 18-calowych felgach, i moim problemem jest to czy mam je sprzedać i kupić 17???? czy zostawić ???
A jak 17 to jakie opony do nich jak teraz mam na tych 18 mam 225/40/18 i oczywiście mam go obniżonego ale nie wiem ile bo taki przyszedł. Rozważałem zamianę ale nie wiem czy będą chętni ??? Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez adamus1311 (01-03-2011 22:13:18)

Nawet dość ciekawe felgi. Wszystko zależy wyłącznie od ciebie, 18 cali to tak naprawdę tylko wygląd, 17 cali też nieźle wygląda ale już nie tak jak 18. No i 17" to lepszy komfort podróży, minimalnie mniejsze spalanie, minimalnie lepsze osiągi.

W porządku masz rację ale naprawdę nie wiem co mam zrobić bo na 18 fajnie wygląda ale gorzej się jeździ niż na 17 i nie ma aż takiej różnicy ale co byście zrobili na moim miejscu bo sprzedając te to muszę się liczyć z kosztem nowych felg+opony a tu to tylko trza by pomyśleć tylko o oponach ???
jeśli zależy Ci na wyglądzie samochodu, to je zostaw..
natomiast 17 cali to jest jeszcze jako taki kompromis pomiędzy niezłym wyglądem a komfortem jazdy..
w Niemczech są zupełnie inne drogi, u nas musisz na każdą dziurę uważać przy takich kołach, łatwo pokrzywić..
osobiście również się zastanawiałem na 18 calami, ale szybko wybrałem 17, samochód wygląda całkiem fajnie, bo mam również niższy zawias..
tak więc ja osobiście na Twoim miejscu sprzedałbym te koła i kupił 17 cali..

Hehehe, a ja zamienilbym na 16-stki. Najwiekszy komfort jazdy. Albo 15-stki. A na powaznie, wydaje mi sie, ze im wieksze kolo, tym ladniej samochod wyglada, im mniejsze - tym wygodniej sie jezdzi. Moze zrob tak, ze 18-stki bedziesz mial na lato, a 16/17 na zime?

jak dla mnie to 18 jest troche za duza ale to rzecz gustu jak kto woli ja na lato bede maial 17 a na zime 15 mysle ze bedzie ok:)

Bede zakladal hamulce z R32. Dlatego min. wielkoscia felgi jest 17 cali. mysle, ze z 18-stka hamulce beda wygladaly jeszcze powabniej. 

Stwierdziłem że zostawiam te alumki tylko powiedzcie mi jakie opony kupić ?? Chodzi mi czy muszą być 225/40 czy mogą być inne ale żeby auto mi się nie obniżyło felgi są 8x18 i nie wie m i jakiej firmy chodzi mi o takie tańsze ale dobre żebym pojeździł bo muszę kupić jak co 4 szt.
Pozdrawiam
Może to ci trochę rozjaśni "obraz" opon:
http://www.golfv.pl/viewtopic.php?id=606

http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook … 95-y-xl-zr Moze cos takiego? Mam to wlasnie zalozyc. Zachwalano mi to na kilku innych forach. A 235/40-18 to oryginalna specyfikacja opony dla felgi o szerokosci 8 cali (jak w CC na przyklad).
ja miałem opony Hankook założone fabrycznie, sprawują się nieźle, więc śmiało mogę je polecić 

A moi znajomi dokladnie te K110 zakladaja do swoich M3-ek... I sa bardzo zadowoleni, duzo bardziej niz z PS2-ek, czy tych nowych Pirelli C7-ek.