witam od pewnego czasu przy predkosci 70-80 występują u mnie wibracje w podlodze odczuwalne także na siedzeniu (masaż tyłka:/) i jakby koła traciły przyczepność i były "kwadratowe" nawet przy minimalnych nierównościach nawierzchni, sprawdziłem auto na szarpakach i wszystko jest ok, wymieniałem ostatnio tylne tuleje wahacza przedniego, po rozkręceniu łączników stabilizatora okazało się że sworznie w nich są bardzo luźne, więc zamierzam wymienić te łączniki, czy uszkodzenie ich mogło mieć wpływ na te wibracje? proszę o odpowiedz;?

Może to przegub wewnętrzny

na 99% znam juz przyczyne podjechalem do wulkanizatora powiedzial mi ze przyczyna tych wibracji i podskakujacych kol moga byc wyząbkowane opny:/
jeśli masz niski profil opon, to tym bardziej wyząbkowane opony powodują wibrację..
przerabiałem ten temat w MKIV..

opony mam 205/55/16 ale mysle ze to rzeczywiscie moga byc oponki

dzieki za poradę pozdrawiam serdecznie;)

Wyząbkowane opony powodują jedynie hałas (coś w rodzaju uszkodzonego łożyska), w tym przypadku najprawdopodobniej mamy do czynienia z oponami zowalizowanymi (osnowa opny uległa uszkodzeniu). Sytuacje taka przerabiałem z Fulda Carat Progresso w rozmiarze 16. Auto podczas rozpędzania "kolebało" się ("jajowate koła"), a przy prędkości powyżej 80 km/h przechodziło w wibracje. Przyczyna wyząbkowania są niesprawne amortyzatory.