Witam.Wymontowywal ktos katalizator w tdi?jakie plusy,minusy?Chcialbym wywalic srodek katalizatora jakies rady?
Miłej lektury 
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=92100

dzieki

No poczytalem ale tam jest tylko manual.Kazdy z was jezdzi z katalizatorem?Najbardziej interesuje mnie czy bedzie glosniej bo tego bym nie chcial.
Będzie głośniej, będzie bardziej szkodliwie dla środowiska, i może być problem na przeglądzie..

Marco: x2
Ps. po co chcialbys ten srodek wywalac?

dla kasy, za katy dobrze płacą...

a serio to jakie sÄ… plusy i minusy pozbycia sie kata ? spalanie ? moc ? hmm ?
Jak nie przebudujesz całego układu wydechowego to niewiele te wycinanie da, no może poza tym, że "ulżysz" troche turbinie.
Jeśli katalizator jest w pełni sprawny to niech dalej sobie będzie, takie jest moje zdanie.
też tak uwarzam, po co to wyciągać skoro jest sprawne, trochę kasy za to dadzą i tyle pożytku..
auto głośniejsze tylko będzie, różnica w przyspieszeniu minimalna, wiem bo w MKIV wyciągałem, młody i głupi byłem, później pojechałem przegląd podbić, gość mi sprawdził czystość spalin, bo słyszał że auto głośniejsze,
mimo tego, że zamiast kata włożyłem puszkę tej samej budowy, i tak się zorientował,
przeglądu auto nie przeszło i musiałem kupić katalizator..

za kata można dostać nawet 400pln zalezy jaki model,po wywaleniu kata może nie znacznie wzrosnąć ciśnienie doładowania

czyli krzywdy golfowi sie tym zabiegiem nie zrobi ?

master napisał:
Generalnie nie, ale jak to wyciannie ma być tylko dla tych wspominanych 4 stów no to sorry ale dla mnie to co najmniej śmieszne.
a kto mówi że wycinamy żeby zarobić,a druga sprawa nie kazdy kat ma taką wartość wszystko zależy co jest w środku,a jeśli po przeróbce wydechu kat ma leżeć niepotrzebnie w garażu to lepiej go opylić i zafundować coś golfinie:lol:

gofrowi brak katalizatora nie zaszkodzi ciut głośniej będzie, Jak dobrze zrobiony to diagnosta bez lancy nie wyczuje brak katalizatora. Tyle ze ja przerobisz wydech i pojedziesz do niemiaszków to możesz się załapać na inspekcje a oni polują na auta tunigowe a wtedy lżejszy jesteś minimum 500 eu za trucie środowiska a jak chcesz legalnie jeździć po niemiaszkach bez kat to musisz wykupić winietę z norma chyba euro 3-4 a to też daje po kieszeni