witam otóż pewnego dnia jadąc zaświeciły mi się dwie żółte kontrolki od ESP i taka kierownica. Po kilku minutach zgasły. jeździłem tak przez kilka dni i teraz znowu to się dzieje i to kilka razy w ciągu dnia. byłem u elektronika i powiedzial mi ze mam błąd czujnika kąta skrętu kierownicy, skasowal go jakos ale na drugi dzien znowu sie to zaswiecilo, sztrasznie mnie to denerwuje bo nie mam wtedy wspomagania, czy ktos wie jaka moze byc tego przyczyna? czytalem ze trzeba jakos to zaprogramowac aby sie nie zaswiecalo, moze ktos wie jak to zrobic?

Czy wystarczy Ci pomoc tego rodzaju?
http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/s … angle.html

dzieki za link ale znalazlem takie kodowanie na stronie elektrody:
kalibracja wyglada tak:
- wyprostuj kola
- uruchom samochod
- skrec kiere 1 obrot w prawo, wyprostuj i skrec 1 obrot w lewo i wyprostuj
- przejedz sie kawalek po prostej nie jadac szybciej niz 20 km/h.
- zatrzymaj samochod z kolami na wprost
- nie ruszajac kierownica przeprowadz adaptacje VAG-COM:
[03 - Brake Electronics] lub [44 - Steering Assist]
[Coding-II - 11] lub [Security Access - 16]
kod 40168 [Do it!]
[Basic Settings - 04]
Group 060
[Go!]
jesli wszystko zrobiles dobrze powinno wyskoczyc OK w drugim polu
[Done, Go Back]
zeby sie upewnic ze wszystko ok:
[Measuring Blocks - 08]
Group 004
[Go!]
w polu 1 wartosc powinna byc miedzy -1.5 and +1.5 °.
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
w tym momencie powinien zgasnac blad ESP (jesli masz) ale wspomagania nadal brak. (moze sie roznic w zaleznosci od rocznika)
po tym trzeba jeszcze zaprogramowac polozenie krancowe kiery
- wysprostuj kola/kierownice i trzymaj prosto przez 5s
- skrec na maxa w lewo i przytrzymaj chwile w tej pozycji
- skrec na maxa w prawo i przytrzymaj chwile w tej pozycji
- wysprostuj kola/kierownice
- wylacz silnik / wyjmij kluczyk
- odpal silnik i odczekaj 5s
- jesli lampka wspomagania nie zgasnie to przejedz sie kawalek jezdzac w kolko (kiera na max w lewo a pozniej w prawo) - powinno pomoc (sprawdzalem na 2 roznych golfach)
wazne jest zeby sie nie poddawac. czasem sprawa jest zalatwiona po 10min a czasem po 2 godzinach.. w zaleznosci od rocznika roznie to samochody przyjmuja.
i w ten sposob elktronik mi wlasnie kodowal teraz pytanie czy zrobil cos nie tak czy wina tkwi w czyms innym, po jego igerencji kontrolki zgasly ale tak jak pisalem znowu sie zaswiecily:( a moze trzeba to kilkakrotnie powtorzyc?

nadal borykam sie z kodowaniem tego czujnika kata skretu kierownicy, po podlaczeniu pod vaga elektronik stwierdzil ze czujnik jest sprawny bo wskazuje parametry dokladnie przy jezdzie na wprost jakis kat 1,41 czy cos takiego, wyzerowal go i zrobil adaptacje ale po godzinie znowu kontrolki sie zapalily:( czy geometria kol moze miec z tym cos wspolnego bo ostatnio koles wymienial mi sworzen wahacza wiec moze cos sie przestawilo i zle podaje do komputera?