Witam pytanko takie jak w temacie lub czy ogólnie ktoś zamieniał oryginalne turbo na jakieś inne (mocniejsze)

ja mialem taki pomysł zeby wrzucic do mojego BXE turbo od ARL.
Po wstepnych rozmowach z tunerami, polecono mi dopasowanie "małego BigT" które szybciej wstaje i jest dużo lepsze od turbiny z ARL'a.
Trzeba pamietac, że przy mocy rzędu 170-190KM, dwumas oryginalny padnie raz dwa, wiec warto pomyslec od razu nad zmiana sprzęgła.
p.s oryginalne pompki wytrzymujÄ… do ok 180KM.

Co to za turbo "małego BigT" ?? jakieś przeróbki trzeba dokonywać prócz zmiany dwumasu ??

wolex napisał:
jakieś przeróbki trzeba dokonywać prócz zmiany dwumasu ??
-sprzęgło (najlepiej jednomas), koszt ok 1tys
-turbo z montazem i strojeniem auta (okolo 2,5-3tys)
-chłodnica oleju z 2.0 TDI
-jeśli celujesz w moc powyzej 170-180KM, to wydajniejsze pompowtryskiwacze beda konieczne
Nie do końca wyjasniono mi o co chodzi z tym "małym BigT", ale wydaje mi sie ze to jakas turbina, ktora poprostu jest lepsza od tej z ARL'a...

jurasvip napisał:
wolex napisał:
-jeśli celujesz w moc powyzej 170-180KM, to wydajniejsze pompowtryskiwacze beda konieczne
Nie do końca wyjasniono mi o co chodzi z tym "małym BigT", ale wydaje mi sie ze to jakas turbina, ktora poprostu jest lepsza od tej z ARL'a...
najprawdopodobniej chodzi tu o małą turbine z przerobionym(przełożonym) wirnikiem,a może chodzi o ''BI TURBO''
jak chcesz zmieniać sprzęgło to najlepiej komplet tarcza,docisk ze sztywnym kołem(jedno mas)są zamienniki z Valeo ale w tyśiącu to raczej się nie zmieścisz i najlepiej szukać sprzęgła z mocniejszej wersji silnikowej,np.ja jak w MK IV (AJM) jak zmieniałem sprzęgło to zakładałem od razu mocniejsze z (ARL-a) sprzęgła niby te same ale docisk jest mocniejszy.Najważnijsze aby turbo pasowało bez żadnych przeróbek czyli zeby kolektor pasował na szpilki w głowicy a reszte to już można jakoś ogarnąć.

Az takiej kasy nie będę posiadał ze by wklejać na te wszystkie części ale w przyszłości czemu nie, a jeśli chodzi o ARL to tylko tak jak powiedział mi Trzeci5 wystarczy ze przespawam flansze od ARL i żadnych większych przeróbek z wymianą cześć nie muszę dokonywać ?? i do ilu na dobrze do strojonej turbinie mogę podciągnąć km i nm ??

wolex napisał:
Az takiej kasy nie będę posiadał ze by wklejać na te wszystkie części ale w przyszłości czemu nie, a jeśli chodzi o ARL to tylko tak jak powiedział mi Trzeci5 wystarczy ze przespawam flansze od ARL i żadnych większych przeróbek z wymianą cześć nie muszę dokonywać ?? i do ilu na dobrze do strojonej turbinie mogę podciągnąć km i nm ??
jest taki golf V BKC z turbiną od ARL i na seryjnych pompkach wypluł 182KM i 395Nm

jurasvip napisał:
wolex napisał:
Juras gdzie tak tanio robia???bo ja obdzwonilem tych solidnych w kraju i nikt Ci tego ponizej pieciu kola nie zrobi.

trzeci5 napisał:
jurasvip napisał:
wolex napisał:
Nie do końca wyjasniono mi o co chodzi z tym "małym BigT", ale wydaje mi sie ze to jakas turbina, ktora poprostu jest lepsza od tej z ARL'a...najprawdopodobniej chodzi tu o małą turbine z przerobionym(przełożonym) wirnikiem,a może chodzi o ''BI TURBO''
jak chcesz zmieniać sprzęgło to najlepiej komplet tarcza,docisk ze sztywnym kołem(jedno mas)są zamienniki z Valeo ale w tyśiącu to raczej się nie zmieścisz i najlepiej szukać sprzęgła z mocniejszej wersji silnikowej,np.ja jak w MK IV (AJM) jak zmieniałem sprzęgło to zakładałem od razu mocniejsze z (ARL-a) sprzęgła niby te same ale docisk jest mocniejszy.Najważnijsze aby turbo pasowało bez żadnych przeróbek czyli zeby kolektor pasował na szpilki w głowicy a reszte to już można jakoś ogarnąć.
Male big turbo to porostu mala ale z tych wiekszych turbosprezarek czyli i tak wieksza od asz czy arl.Takie turbo dmucha jeszcze powyzej 4000 obrotow gdzie nasza turbosprezarka juz nie jedzie.