Mam problem, od jakiegoś czasu na zimnym silniku, jak się przyśpiesza to czuć szarpanie. Pierwsze przy obr ok 1400/1500 a drugie ok 1800/1900 a konkretnie jak by silnik na 2 sekundy tracił moc. Dosłownie 1-2 sekundy czuć spadek mocy, i dalej przyśpiesza i pow 2000obr idzie już normalnie. Jak się silnik rozgrzeje to szarpanie znika i przyśpiesza że w fotel wciska.
Najbardziej czuć te zaniki mocy na 1 i 2 biegu na 3 minimalnie jest to odczuwalne na 4 i 5 wcale nie czuć.
Dodam jeszcze, że deka nie kopci, oleju nic nie ubywa, jak się rozgrzeje to ładnie przyśpiesza na każdych obrotach i każdym biegu, kompletny rozrząd, olej i wszystkie filtry wymieniane jakieś 3000 km temu. Olej LM Top Tec 4100
macie jakieś pomysły od czego są te szarpania-zaniki mocy.?

Mój tak robił przy równych 2 tys. Bardzo mi to nie przeszkadzało. Myślałem że tak musi być jak się turbo załącza ;/

Bylem dziś podłączyć pod kompa i żadnych błędów nie ma. Może to filtr paliwa? ale znowu pow 2000obr idzie ładnie i jak złapie 90st to też to znika.

Witam. Jestem posiadaczem golfa od kilku miesięcy, mam dokładnie ten sam problem co kolega barteq. Dodam że auto sprowadzone z niemiec serwisowane do końca w ASO VW przy ostatnim wpisie (184 tyś) jest adnotacja o regeneracji bądź czyszczeniu filtra cząstek stałych. Obecnie auto ma 196 tyś. Dodam że obiawy są bardziej wyczuwalne przy umiarowanym przyspieszaniu. Prosze o pomoc.

czy nikt nie spoykał sie z tym problemem ??