Witam,
Chciałem dzisiaj podłączyć subwoofer na próbę. Zacząłem od wzmaka. (Blaupunkt). Wziąłem kabel od + i -. Podłączyłem dobrze do wzmaka (czerwony pod +, czarny pod ground) i tak samo do akumulatora w aucie... i co? Przez sekunde z akumulatora walnęło iskrami i ani śladu po diodzie "power" w wzmacniaczu. Czy mogłem go spalić? Czy jest już do wywalenia czy można coś zdziałać? Dzięki bardzo

dla tego żeby uniknąć takich niespodzianek powinno się kłasć bezpiecznik na przewód zasilający... na początek sprawdź czy mam przepalony bezpiecznik w wzmacniaczu.... co do tych iskier to musiałes cos zle zrobić same z siebie się nie wzieły.... jakies przebicie gdzies musiało być albo najprosciej zle podłączyłes ....
musiałeś połączyć jakoś plus z minusem, wtedy są iskry..
jeśli wzmacniacz ma "wstać", to musisz:
podłączyć sygnał od radia (zwykle od automatycznej anteny) do trzeciego gniazda we wzmaku (remote), inaczej nie będzie miał bodźca do uruchomienia, dla ułatwienia dodam, że jest to niebiesko/biały kabelek, który wychodzi z kostki przy radiu,
lub możesz podłączyć na twardo, złącz plus we wzmacniaczu z gniazdem "remote". ale wtedy wzmacniacz będzie cały czas pracował, co jest bez sensu, aku Ci padnie..
bezpiecznik na kablu od aku obowiÄ…zkowo!
jeśli podłączył kolorami to ciężko było by się pomylić ... A nie miałeś czasem kondensatora podłączonego ?? na to mi wygląda - kondensator był rozładowany i uderzył we wzmacniacz ... Blaupunkt był głośnik czy wzmak ??

Jak to kondensatora podłączonego?
Blaupunkt wzmak ... :S

mi zawsze iskrzy jak podłączam wzmacniacz ( kabel prądowy + ) do akumulatora
zawsze powinien byc bezpiecznik na tym kablu ( 30A standard lub wiekszy )
wątpie, żeby przepalił Ci sie wzmacniacz, sprawdz bezpiecznik na wzmaku, a najlepiej sprawdz wzmacniacz u znajomego, który ma porządnie podłączone kable 
Zaiskrzyć musi bo bierze prąd , to normalne ale jak podłączysz - i + to żeby wzmacniacz się włączył to musisz podłączyć jeszcze środkowy REMOTE aby wzmacniacz się zaświecił ...

Emil20 napisał:
Zaiskrzyć musi bo bierze prąd , to normalne ale jak podłączysz - i + to żeby wzmacniacz się włączył to musisz podłączyć jeszcze środkowy REMOTE aby wzmacniacz się zaświecił ...
This is it
) Nie miałem podłączonego remote. Teraz wszystko śmiga.
Dzięki chłopaki za pomoc