Witam ostatnio zauważyłem, że coś jest nie tak z moim samochodem tzn. z kół słychać dźwięk, i teraz pytanie czy mogą to być łożyska , jak to ewentualnie sprawdzić?

¯eby sprawdzić najlepiej ustawić samochód na lewarek i kręcić kołem wtedy zobaczysz, które ma wadę.
Możesz też łatwo wykluczyć któreś koło przednie (o ile to przód) po prostu na postoju należy skręcić kierownicą raz w jedną raz w drugą stronę, powinieneś usłyszeć, że coś jest nie tak.

Napisze tak też słyszę wycie jak silnik pracuje na wolnych obrotach ale w serwisie powiedziano mi że to pompa wody 

Proszę o podpowieć - gdzie kupujecie części do swoich autek ? Mam do wymiany klocki hamulcowe
- postawić auto w warsztacie i zdać się na to co mechanik mi zaproponuje
- kupić klocki samemu i wstawić auto do mechanika
- ... no ale gdzie kupić allegro , sklep internetowy , hurownia ( Fota , I.Cars ... )
-... ale jakie : ATE , Tetar , Ferrodo
Jak Wy to załatwiacie ?
Ja czesto kupuje czesci na allegro, w sumie nie zawiodlem sie jeszcze, czasami jak juz czegos nie moge dostac to w ASO a czasami w zwyklym sklepie motoryzacyjnym, ktorych wiele oraz w czasami w warsztacie tam gdzie mi naprawiaja auto. Moim zdaniem taką rzecz jak klocki możesz kupić samemu ja od siebie polecam ATE i TRW. Napisz jaka masz wersje i silnik to znajdziemy jakies klocki na allegro.

Synek napisał:
Proszę o podpowieć - gdzie kupujecie części do swoich autek ? Mam do wymiany klocki hamulcowe
- postawić auto w warsztacie i zdać się na to co mechanik mi zaproponuje
- kupić klocki samemu i wstawić auto do mechanika
- ... no ale gdzie kupić allegro , sklep internetowy , hurownia ( Fota , I.Cars ... )
-... ale jakie : ATE , Tetar , Ferrodo
Jak Wy to załatwiacie ?
Ferodo sÄ… ok a ATE sÄ… montowane fabrycznie,

Ja ostatnio kupowałem ATE u nich : http://e-autoparts.pl/catalog/index.php ceny mają niezłe i szybka realizacja zamówienia

Ja mam tez problem prawdopodobnie z łozyskiem. Zaczęlo sie wycie ktore sie przenosi podczas jazdy i ciężko to zlokalizoować. Obstawiam tył , ale to loteria. A sprawdzenie przez podlewarowanie i krecenie kołem to mozna sobie odpuścić bo i tak sie tego nie określi tą metodą.Więc co zatem robic żeby chociazwiedziećktóre to koło? I wogóle jakie łożysko do golf V 1,9 TDI 105 koni 2004 rok? Czytałem że są rózne rodzaje z 3 albo4 jakimiś otworami, nie mam zielonego pojecia. Facet w sklepie powiedział że poniżej 200zł nie ma opcji zeby kupić, a na allegro nawet za 130zł widzialem. Więc jak to dokladnie i fachowo sie do tego zabrac zeby nie kupic a potemsobie z tego eksponatu do salonu nie zrobić

Kręceniem nie sprawdzisz, ale luz już wyczujesz jak poruszasz kołem. Jeśli to przednie łożysko to przy skręconych kołach np. w lewo będzie szumiało tzn, że prawe łożysko i na odwrót
W innym wątku pisałeś, że do padnięcia łożyska mogła się przyczynić wymiana klocków, owszem mogła, jeśli ktoś zrobił to nieumiejętnie lub np. jakiś tłoczek nie odbija. Wymieniałeś na dwóch osiach klocki? Bo jeśli nie to łatwiej można to zdiagnozować. Możesz jeszcze cały samochód na podnośnik wziąć, wtedy zpalasz silnik wrazucasz 4 i słuchasz.

Wymieniałem własnie na 2 osiach, ale lewy tył troche sie grzal, wiec teraz ciężko dokladnie okreslic czy to przod czy tyl? Dodam, żepodczas jazdy na zakretach skrecajac kierownica nie ma wiekszej zmiany głosności szumienia, wiec bardziej prawdopodobny jest tył.

Jak myslicie takie łożysko bedzie dobre na tył?
http://www.allegro.pl/item1032357337_lo … 3_tyl.html

a nie wyglada to tobie na chinskie pochodzenie

Może i chińskie. A powiedz co dzisiaj nie jest chinskie? Niby cześci i podzespoły markowe są niby oryginalne, a produkowane gdzie? w Chinach. Jak czytam że lożysko może kosztować grubo ponad 400zł to mnie krew zalewa. to niby takie oryginalne nie chińskie. Panowie , nie mówie już tu o ASO gdzie pewnie razem z wymianą i całą otoczką zaplaciłbym okolo 1000zł. Przecież to jest jakas paranoja. No chyba że ktos zarabia 10 klocków na miesiąc to sie nie martwi takimi rzeczami. Ale też pewnie i wtedy golfem nie jeździ...
Pawelrade napisał:
No chyba że ktos zarabia 10 klocków na miesiąc to sie nie martwi takimi rzeczami. Ale też pewnie i wtedy golfem nie jeździ...
No ja jeżdżę
hehe.
Nie no joke, ale znam takiego co jest właścicielem jednej z większych w Polsce marki alkoholu i jeździ (przeważnie) grafitowym, 5-drzwiowym 1.9 tdi golfem 5 
Pawelrade i inni od max-gear trzymajcie się z daleka. Większość ich części nie ma nawet atestu. Te co mają wytrzymują, krótko - chociaż to i tak za dobre słowo 

pawelrade doskonale ciebie rozumiem 400 pln to lekka przesada za lozysko jednak mysle ze na bezpieczenstwie nie warto oszczedzac tym bardziej ze jest tak jak napisal master wzgledem atestow