Witam wszytskich forumowiczow jestem nowy ale mysle ze po zasiegnieciu opini na temat golfa V (jak wyzej w tytule) przekonam sie co do tego auta i zagoszcze tutaj na dluzszy czas. Wczesniej jezdzilem IV 1,9 tdi. Mianowicie prosze o opinie na temat tego samochodu jak sie sprawuje, jakie wady i zalety, jak wyglada sprawa z silnikiem, jak karoseria (rdzawa?) ogolnie wszystkie wiadomosci mnie zainteresuja silnik 1,4 ze wzgladu na male przebiegi ktore robie nic zrywnego itp mi nie potrzebne. Z gory dziekuje za wszytskie informacje. Pozdrawiam

jak robisz male przebiegi to ten silnik bedzie dobry, bo to nie jest demon predkosci
Tutaj masz kilka wpisów na temat tego silnika:
http://www.golfv.pl/viewtopic.php?id=1734
Odnośnie karoserii, to chyba nie ma znaczenia jaki silnik pod maską, powszechnie wiadomo, że w MKV jest słaby lakier (wodny), co powoduje dużo większą podatność na zarysowania, jeśli chodzi o rdzewienie, to nie ma większych problemów (sporadycznie raczej), no chyba że kupisz auto po dzwonie, które ktoś zrobił byle jak..
Tak jak pisze kolega, demon prędkości to to nie jest, a ze spalaniem również bywa różnie, mam w pracy kolegę, który kupił niedawno MKV z tym silnikiem, dojeżdża do pracy ok 7-8 km, i Golf pali mu teraz na tym dystansie (miasto) 8-8.5 litra, więc jak na tak słaby motorek jest to sporo, ale to nie od dzisiaj wiadomo, że te mniejsze jednostki wcale nie są takie oszczędne..
Na forum jest kilku użytkowników, którzy mają ten motor, napisz do nich, na pewno Ci pomogą 

dzieki wielkie własnie na to licze ze ktos uzytkuje taki model i sie wypowie w tym temacie.

http://otomoto.pl/volkswagen-golf-C28399533.html
co sadzicie o tym egzemplarzu?
jaki koszt wymiany rozrzadu w tym silniku z robocizna?
Pozdrawiam

lepsza opcja by był silnik 1,6 (102 km) pojemność niewiele większa ale spalanie podobne, i silnik sie zbiera lepiej niz 1,4 , sam mam taki i nie narzekam,wiadomo ze czasem brakuje pod noga ale to u każdego tak z czasem sie robi;p
Ostatnio edytowany przez lemis (19-03-2013 17:22:30)

Zamiast za 1,4 rozejrzyj sie za 1,6.
Silnik trochę mniej wysilony i w porównaniu mniej paliwożerny.

silnik prosty choć za rozrząd zapłaciłem 1600 ,2paski ori części,spalanie około7-7,5 litra na trasie na 5 biegu lepiej za wyprzedzanie się nie brać trochę brakuje mocy,ogólnie jestem zadowolony,chociaż następny raczej będzie 1.6 pozdro:)

kolego tez polecam 1,6 (102 km) wydaje mi sie byc dobrym kompromisem miedzy spalaniem a osiagami. A w dodatku idealny silnik pod gaz tak wiec bedziesz mogl znalesc z lpg, albo tez jak np. za rok zmieni sie w zyciu i dlugie odcinki bedziesz pokonywac to lpg bedziesz mogl zalozyc bez problemu. W dodatku calkiem ten maly silniczek sobie radzi.