Tak czytam na forach że taki zabieg powinno się robić z kołami w górze? Nie mogę 'tego zrobić z kołami na ziemi:)? Czy odpowietrzniki muszę luzować? Co z pedałem hamulca? Nie trzeba go dusić w odpowiednim momencie?

Tak czytam na forach że taki zabieg powinno się robić z kołami w górze? Nie mogę 'tego zrobić z kołami na ziemi:)? Czy odpowietrzniki muszę luzować? Co z pedałem hamulca? Nie trzeba go dusić w odpowiednim momencie?

Słyszałem że koła powinny być w powietrzu? Nie da się tego zrobić z kołami na ziemi? A co z podałem? Nie powinno się go przy tym dusić w odpowiednim momencie?

trzeci5 napisał:
tak jest podciśnienie co idzie do serwa hamulcowego,co do odpowietrzenia VCDS-em to chodzi tu konkretnie o odpowietrzenie pompy ABS
[03-ABS/hamulce]
[Nastawy podst. - 04]
Grupa "001"
[Idź!]
W tym momencie pompa systemu ABS powinna uruchomić się na ok. 10 sekund. Odgłosy uruchomionej pompy powinny być dobrze słyszalne.
[Gotowe, powrót]
Powiedz mi jeszcze , czy auto nie powinno byc z kołami w górze? cos takiego wyczytalem. gdzies na forum... wolal bym to robic bez podnoszenia auta, oczywiscie z braku podnosnika
a co z pedalem hamulca,?
czy nie powinno sie go wduszac w odpowiednim momencie?
rozumiem ze zadne odpowietrzniki nie muszÄ… byc luzowane?

tak samochód powinien być podniesiony do góry,o naciskaniu pedału w momencie gdy pompa zaczyna procedurę odpowietrzania nic mi nie wiadomo,w jaki sposób miałeś odpowietrzane hamulce i w jakiej kolejności bo to ważne,tak naprawdę odpowietrzanie pompy abs powinno się robić w przypadku kiedy pompa została bez płynu hamulcowego przy zwykłej wymianie klocków czy nawet płynu hamulcowego nie ma konieczności robienia tej procedury

pierwsze dwa razy tradycyjnie, w dwie osoby , ale tylko sam tyl prawy . Za trzecim razem wszystkie koła i oczywiscie zaczynalem od tyl prawy, tyl lewy, przod prawy, przód lewy, a za czwartym razem pod cisnieniem, nie było mnie przy tym, prawdopodobnie od góry płyn szedl pod cisnieniem, a jak to było nie wiem)
przed chwilą sprawdzałem przewody podciśnienia i chba w porządku .mysłe że wiecej jak 200ml. nie ucieklo mi plynu. jesli bede mial okazje wjechac na podnosnik poeksperymentuje z tym odpowietrzeniem VCDS-em. Tak na marginesie to tragedii nie ma. co fakt przed wymianą łysego klocka bylo idealnie, ale jak ktos kto nie jezdzil moim autem by sie nie gapnał, wiec chwilowo nie bede zawracał glowy 

I problem sie rozwiązał , jak trzeci5 zalecał (pojezdzić) pomogło
kondycja hamulców wróciła do normy:) browar dla trzeciego5:)
A tak przy okazji, czesto zaświeca mi się kontrolka ABS ASR w momentach gdy jest najbardziej potrzebny
czyli przy błocie pośniegowym które gdzieś się nabija . jestem pewien na 100% że to błoto jest powodem świecącej kontrolki, mam garaż ocieplany i rano jest zawsze ok. Dziwne te VW niby auto wyposażone w systemy które maja służyć na te ciężkie warunki a tu w najbardziej potrzebych momentach on nie działa
macie jakieÅ› porady, modyfikacje pozwalajÄ…ce na usprawnieniu tego systemu?
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (02-01-2015 19:26:13)

cieszę się że pomogłem:D,sprawdź kostki przy czujnikach czy nie są jakieś luźne może któryś z czujników jest zbyt blisko piasty i jak dostaje się błoto to źle szczytuje,w momencie jak pojawi się problem to podłącz kompa i sprawdź który czujnik wykazuje błąd wtedy zadanie będzie ułatwione z ewentualnym czyszczeniem,pozdrawiam

witam. mam problem z tylnymi hamulcami w wv golf v variant. zbyt szybko się zużywają klocki hamulcowe. O wiele szybciej niż przednie.

Chciałem sie dowiedzieć czy regulacja jednej ze stron hamulca recznego jest przy zacisku czy trzeba sciągać tunel środkowy?

U siebie reguluję w kabinie.Za dżwignią ręcznego jest miejsce na włożenie sobie np.butelki z napojem.Trzeba wyjąć gumę leżącą na dnie i odkręcić dwie nakrętki.Po zdjęciu części tunelu zobaczysz regulację.

robson74 napisał:
witam. mam problem z tylnymi hamulcami w wv golf v variant. zbyt szybko się zużywają klocki hamulcowe. O wiele szybciej niż przednie.
Po podniesieniu i pokręceniu kołami słychać ocieranie klocków?

nie nie słychać, wszysko jest ok, ktoś powiedział, że ponoć jest jakiś czujnik nacisku tylnej belki i być może jest uszkodzony, nie wiem czy coś takiego w ogóle jest

trzeci5 napisał:
cieszę się że pomogłem:D,sprawdź kostki przy czujnikach czy nie są jakieś luźne może któryś z czujników jest zbyt blisko piasty i jak dostaje się błoto to źle szczytuje,w momencie jak pojawi się problem to podłącz kompa i sprawdź który czujnik wykazuje błąd wtedy zadanie będzie ułatwione z ewentualnym czyszczeniem,pozdrawiam
Trochę późno odpisuje ale lepiej tak niż wcale:) czujnik był za blisko. Zrobilem dystans podkładką około pół milimetra i jak ręką odjął
dzięki za jak zwykle trafną diagnozę.
Ostatnio edytowany przez Kristo666 (05-08-2015 07:23:13)

najwyraźniej mechanik nie wie wszystkiego skoro twierdzi że pompy ABS nie da sie odpowietrzyć programowo ale nie o to tu chodzi jak tylko tył był wymieniany i to jeszcze nie kompletny to pompa na bank nie jest zapowietrzona,co do tego co mówi mechanik o dopasowaniu klocków to ma racje pojeździj klocki muszą się dopasować do tarczy

Możecie doradzić gdzie znajdę takie sprawdzone hamulce? Sprawdź tutaj...warto kupować oryginalne czy zamienniki?

Ja używam tarcz i klocków TRW i jest OK 

A co powiedzie panowie o tarczach wiercony czy ktos z was zakładał takie bo ja zastanawiam sie nad taka opcją .