Od marca tego roku jestem szczęśliwym posiadaczem golfa V, lecz zakupiłem go z dwiema oponami zimowymi (made in china, firmy Fortuna o rozmiarze standardowym 195/65 R15, z 2008r.). Zbliża się sezon zimowy, więc przynajmniej dwie opony będę kupował nowe. Co polecacie i nie myślę tu o tanich chińskich oponach. Zakładając dwie nowe opony a dwie gorsze po dwóch sezonach, które lepiej do przodu, a które do tyłu (wiadomo najlepiej mieć wszystkie 4 nowe), są dwie różne szkoły, dawniej lepsze zakładało się na koła napędzane, ale powoli od tego się od chodzi.

Ważniejsze są lepsze opony z tyłu. Tył nie jest dociążony przez silnik, więc większą role spełnia dobry bieżnik i mieszanka. Kup coś z Continentala albo Goodyeara.

Ja śmigam na Uniroyalkach i jestem zadowolony

ja na zime mam Pirelli polecam

Zastanawiam się nad oponami Goodyear Ultra Grip 8

UG7 były bardzo udane, więc z te teoretycznie powinny być jeszcze lepsze, dobry wybór 

Na tej stronie możesz się zapoznać z właściwościami opon, porównując je między sobą. Tylko na ile to prawda?
http://www.rezulteo-opony.pl/opony-goodyear/opona-ultragrip-8/testy-opon-49343
Ostatnio edytowany przez mistasz (23-10-2011 19:43:49)

Ja kupowałem zimówki w zeszłym roku i też miałem dylemat co wybrać: Goodyear, Pirelli czy Conti - zdecydowałem się na te ostatnie i jestem z nich bardzo zadowolony.

Witam ja moge polecić Goodyear Ultra Grip 7, Continental Conti Winter Contact Ts810 lub Michelin Alpin 1,jeśli miałbym wybierać z tych co poleciłem to wybrałem bym Michelin Alpin 1,

Michelin kiedyś był ok a teraz są przechwalone. Osobiście jeżdżę Conti TS830 i w zimę sobie super radzą z mocą auta i momentem a nie jest mały
Ale czy Conti czy Goodyear to obojętne bo są one bardzo podobne do siebie, przynajmniej według danych na papierze. Ja akurat wybrałem Conti bo były tańsze o 100 zł od Goodyear.

może i jest Michelin troche przechwalony ale model alpin 1 jest OK wiem z doświadczenia bo jeździłem n takich oponkach

aktualnie też jeżdze na Continentalach tyle że Ts810

Ja od zeszłego sezonu posiadam Michelin Alpine A4 i jestem zadowolony.
Może dlatego że nie mam porównania, ale w zeszłym sezonie zimowym żadnych problemów nie miałem.

Jutro planuję zrobić rezerwację na opony, w moim "konkursie" zwyciężyły opony Goodyear Ultra Grip 8 w cenie 300 zł (z montażem), brałem jeszcze pod uwagę Continental ContiWinter TS830, lecz cena 379 zl mnie nieco zniechęciła, oraz z niższej półki Hankooki Winter ICept RS W442 w cenie 242 (dość kusząca przystępna cena). Opony letnie mam Hankooki na które nawet nie narzekam, dlatego również brałem tą firmę pod uwagę. Niestety z przodu będę miał w tym roku opony Fortuna Winter po 2 sezonach, bieżnik na nich jeszcze nie jest taki zły, a dostałem je kupując auto.